Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Černý čtvrtek? Typické letní nehody, lidé se nesoustředí, říká policie

Častěji odpočívejte, soustřeďte se a lépe plánujte cesty, zní vzkaz policie českým řidičům. Ředitel republikové dopravní policie Tomáš Lerch v rozhovoru pro iDNES.cz analyzuje, proč byl čtvrtek nejtragičtějším letošním dnem na silnicích a proč i celý letošní červenec patřil v tomto ohledu ke špatným měsícům.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JU

Příčina je v arogantních a bezohledných řidičích.Proti nim nepomohou žádné mimořádné policejní akce.V některých dnech jednoduše dojde ke kumulaci těchto "takyřidičů".

2 0
možnosti

Něco na tom bude. Hlavně ti, co nejezdí skoro vůbec a dostanou se jednou za čas k volantu při jízdě na dovolenou, nebo jednou týdně na chatu, to jsou fakt občas mistři světa a hned všem ukazují, jak rychle jim to jede (na rovině) a pak ty předjeté celkem brzy zdržují (v zatáčkách). Neumí jezdit plynule, zato bezohledně ano. Je velký rozdíl při jízdě ve všední den a o víkendu, všední jízda bývá klidnější, potkávám méně pitomců. Ale obecně, jezdím podle předpisů, zvykl jsem si na to a je fakt, že pokud tak jedu v přehledném a rovném úseku, předjedou mě snad všichni a to jedu o 5 km/h na tachometru více, což odpovídá přesně rychlostnímu limitu v reálu. Tak to je, skoro nikdo nevydrží jet podle předpisů na rovině. Proč? Když nedodržím zákon na silnici a pak se divím, že mi třeba někdo něco ukradl, čemu se divím? Ten zloděj taky nedodržel zákon, je to podobné... Lehká nadsázka, ale ten nevyježděný člověk, řítící se mimo rychlostní limity, ohrožuje ostatní lidi na zdraví a je mu to jedno... Takže velký rozdíl mezi zlodějem a bezohledným troubou na silnici není, jen ten silniční trouba asi někomu neublíží úplně schválně, není to jeho prvotní cíl, jenže může snad domyslet, co se může stát.... Dlouho ještě asi budeme "východ..." Ta sebestřednost a namyšlenost je u nás dost nepříjemná. Já chci, já přece můžu, pro mě to neplatí, já jsem frajer... Smutné. Hroby jsou si podobné, tam se ten namyšlený jeliman už nepředvede....

0 2
možnosti
PM

Když tak čtu stížnoti na zbytečná omezení (značky, zákazy) u nás, říkám si, že chyba není v tom, kdo to značení navrhuje, ale v nás řidičích. Dám příklad - křižovatka, která se dá jet bezpečně 90, protože když tam někdo vyjede z vedlejší, z té devadesátky na hlavní se dá v klidu zpomalit a počkat, až se to auto přede mnou rozjede. Ale protože si kde kdo myslí, že když tam není omezení, tak to tam klidně může sypat 150 a pak je tam plno těžkých nehod, tak se tam dá sedmdesátka, která zhušťuje provoz a na kterou kde kdo nadává.

Uvědomme si, že vždy existuje příčina a následek.

0 0
možnosti
JL

Především někdo z vedlejší nemá co vjíždět na hlavní tak, aby vozidlo na hlavní ohrozil. Neberu případ, že kvůli velké rychlosti ho nemůže včas vidět - to je samozřejmě pak vina toho na hlavní, ale od toho máme značky Křižovatka a Hlavní komunikace, nikoliv omezení na 70.

Omezení rychlosti je tedy především kvůli ňoumům, kteří neumějí vyjet bezpečně z vedlejší silnice. Nemluvě o tom, že toto omezení trpí stejným nedostatkem jako například stopky, tj. platí bez ohledu na viditelnost (porost).

0 1
možnosti
JK

Otazkou je zda-li policie a zakonodarci delaji opravdu maximum pro to, aby snizili mnozstvi nehod na nasich silnicich... Nedavno jsem byl v Anglii a cloveka doslova sokuje jak hezky a hlavne prehledne vypadaji silnice ktere nelemuji spousty zbytecnych billboardu... Nase cesty jsou doslova zamorene billboardy ktere akorat rozptyluji ridice, nejen na zapade je proste uplne zakazali a hned je to videt.

5 3
možnosti
PN

Stejně tak může řidiče rozptylovat mrak na obloze připomínající cokoliv, cyklistka z bujným výstřihem atd. atd. Bilboardy jsou pouze hloupé argumenty. Daleko větší hrozba je psaní sms za jízdy, nastavování navigace během jízdy, předjíždění v nepřehledných úsecích s tím v ruku v ruce vysoká rychlost. S tím se na silnici setkal už každý řidič. Za volantem se má řidič soustředit pouze na na řízení na reklamy má dost času v televizi....:-P

2 1
možnosti
JS

Pořád hledáme příčiny tragických nehod u jiných - špatná silnice, špatné značky, policie, špatné počasí, špatné auto   .... Ono je to ale daleko jednodušší. Nejčastější příčinou nehod z těžkými následky je nepřiměřená rychlost a  nesprávný způsob jízdy. Pokud si tohle řidiči neuvědomí, nebudou respektovat pravidla i druhé účastníky, tak se nic nezmění.

6 1
možnosti
JF

J19a22n 89F43r83o24l51í37k

2. 8. 2014 11:04

Omyl. Nejvíce se na nehodovosti podílí nedání přednosti a tzv. nesprávný způsob jízdy (nejčastěji předjíždění a nezvládnutí jízdy na sněhu a náledí). Alkohol a drogy jsou kupodivu před nepřiměřenou rychlostí. Policejní statistiky jsou ovšem k ničemu, když policie k většině nehod nejezdí.

1 1
možnosti
SH

Projel jsem na motorce Německo, Francii, Skandinávii i Británii a můžeme jen závidět, s jakým rozmyslem je tam omezována rychlost. Kde je to možné (řidší zástavba) zvyšují rychlost v obci na 70 km/hod. Když je někde omezení z důvodu nějaké práce na silnici, nikdy nechybí ani ukončení omezení (na rozdíl od nás, kdy se dá omezení a pak už nic). Radarová kontrola je značena již dlouho dopředu a v případě nebezpečného úseku v Británii upozorňují nápisem SLOWLY na silnici a vždy to mělo opodstatnění.

14 0
možnosti
TZ

Jo, přesně, máte pocit že Vám značení opravdu pomáhá a ne jen mate a je záminkou pro buzeraci/kasírování. v Rakousku nekoukám na techometr a ani značky moc nelovím a jedu si svižně dle úsudku a přitom dost často jedu i pod limit.

5 0
možnosti
KN

Nikde žádná policie. Projel jsem 31.7.2014 celé Jižní Čechy a policii jsem nikde neviděl. Jednou jsem jel z Protivína do Písku a v obci Selibov kde občas chytají se právě připravovali na akci...za 20 minut jsem se vracel a již tam nikdo nebyl. Měli vyděláno.

3 0
možnosti
Foto

Všude samá policie. Projel jsem 1.8.2014 celé Západní Čechy a viděl jsem je všude. Jednou jsem jel z Hradce do Pardubic kde občas chytají se právě připravovali na akci a když jsem se vracel, tak tam ještě byli. Neměli ještě vyděláno.

1 0
možnosti
JK

Včera jsem jel z Brna do K. Varů, po D1. Zajímavý je, že jsem jel pokud to šlo, pořád kolem 130, pravda občas to uteklo i na 140-150 (dle navigace), třeba když jsem předjížděl a tlačilo se na mne další auto. Když je někdo rychlejší a chce jet respektuju ho a uvolním pruh.

Co mne ovšem neskutečně rozčiluje, když jedu 130 v levým pruhu a najednou mi tam vjede auto, který jede sotva 100 a chce předjíždět druhý, který jede 95. Včera se mi to stalo několikrát:-/

5 1
možnosti
KN

Přesně takoví lidi jako ty nemají za volantem co dělat. Normální člověk na podobnou situaci reaguje klidně...přibrzdí a pak pokračuje dál. Bez emocí.

6 8
možnosti
PK

J98i58ř26í 67S11t52e28i80e62r 4171714286825

Facebook

Když je v Rakousku třicítka, tak o ní nikdo nediskutuje. Prostě jsou zvyklí dodržovat zákony. Proto jsou úplně někde jinde. My jsme pořád ještě "východní" země, proto máme tolik mrtvých na silnicích.----------------------------

Já pořád nechápu to sebemrskačství některých z nás, rozhodně jsem toho hodně najezdil jak po Rakousku tak i Německu a je to podobné jako u nás. Jezdí se o plus mínus o 10-20 km/h více. Někteří dodržují přesně, někteří jezdí rychle. Stejně tak tam policie měří a rozdává pokuty. Jsou tam řidiči slušní a taky pěkní trotlové. Je to velmi podobné. Jedině se dá říci, že jsou vůči sobě tolerantnější a klidnější není tam tolik gestikulování a ťukání na čelo i když i to jsem viděl, včetně pěkné hádanice při nedání přednosti v jízdě.Šťavnaté německé nadávky to bylo něco co jsem taky ještě neslyšel. Jo a mají o hodně lepší cesty o tom není třeba vůbec diskutovat. Možná kdybychom měli taky takové krásné cesty, je možné že by ubylo i agrese a nevraživosti ono jsou to takové spojené nádoby.

2 4
možnosti
Foto

lepší cesty, lepší auta

0 0
možnosti
MS

není to ten opilec policajt, co řídil ožralý? Ten má komu co vykládat. CaK policajt by se zastřelil, aspoń by odešel se ctí. Je k smíchu.

1 1
možnosti
MT

Nejčastější příčinou nehod je telefonovani za jizdy.

0 0
možnosti
ZK

Zcela jistě máš Míro nějakou statistiku.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...