Policisté muže zadrželi v jedné z chatek. Ilustrační foto

Policisté muže zadrželi v jedné z chatek. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Recidivista praštil bezdomovce a nechal ho umrznout

  • 14
Celou šňůru trestných činů stačil od prosincového propuštění z vězení spáchat osmačtyřicetiletý muž z Brna. Policisté ho zadrželi, teď čelí řadě obvinění včetně ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle vyšetřovatelů se může za mříže vrátit až na osm let.

Prvních několik dní na svobodě, o kterou přišel kvůli majetkovým zločinům, strávil muž v hospodách a barech. Tam podle dnes zveřejněných informací brněnské policie prohýřil zbytek úspor.

Když mu došly peníze, vyrazil do zahrádkářské kolonie v Modřicích. V opilosti se zkusil dostat do jedné chatky, ve které se svítilo. Vstříc mu vyšel sedmašedesátiletý bezdomovec. Muž ho udeřil železnou tyčí, bezdomovec spadl na zem a zůstal ležet.

Ráno propuštěný trestanec zasněžené tělo odtáhl stranou a zamaskoval. V chatce od té doby přespával a na živobytí si přivydělával drobnými krádežemi v okolních chatkách. Celkem jich vykradl dvanáct.

V noci na středu 9. ledna však jeho nové přístřeší padlo za oběť ohni, chatku zapálil provizorní vařič. Policisté, kteří k požáru dorazili, našli muže schovaného v jedné ze sousedních chat. Postupně se jim svěřil jak s krádežemi, tak s napadením bezdomovce.

Pitva mrtvého muže ukázala, že nezemřel na následky poranění železnou tyčí, ale na podchlazení, když ležel venku v bezvědomí.

"Osmačtyřicetiletý recidivista je vazebně stíhaný pro spáchání trestných činů ublížení na zdraví s následkem smrti, porušování domovní svobody, krádeže a poškozování cizí věci, za což mu ze zákona hrozí až osm let vězení," uvedl za brněnskou policii Aleš Mergental.


Video