V centru Brna se zřítilo lešení

V centru Brna se zřítilo lešení | foto: HZS - Jaroslav Haid

Projektant odmítá vinu za pád lešení v centru Brna

  • 2
Brněnský soud začal řešit případ zborceného lešení z června 2006. Trubky v Benešově ulici zranily dva chodce, poškodily 20 aut a narušily rozvody elektrického proudu. Za pád lešení byl obžalován projektant Lubomír Petr, u soudu ale vinu odmítl.

Žaloba tvrdí, že za dění na stavbě a její průběh byl odpovědný Petr, který s tím ale zásadně nesouhlasí. Za obecné ohrožení mu hrozí až pět let vězení.

Lešení dlouhé 80 metrů stálo u budovy, jejíž fasáda se měla opravovat.

Zbortilo se po celé délce. V úseku 25 metrů strhlo i římsu objektu a vytvořilo až metr vysokou hromadu sutě. Lešení vážilo 27,5 tuny. Stálo v centru města, takže lze považovat za zázrak, že při události utrpěli zranění jen dva lidé. - více zde

Lešení bylo postaveno kvůli úpravám podezdívky krovů mohutného objektu.

Stavební práce prováděla firma Metrostav. Podle policie postupovala podle pokynů Petrova projektu.

Projektant ale tvrdí, že vypracoval jen dvoustránkový návrh pro projekt přestavby. Každému prý muselo být jasné, že podle tohoto dokumentu nebylo možné na stavbě postupovat.

Dokument byl údajně jen podkladem pro zpracování technických výkresů a technologického postupu. "Bylo mi řečeno, že si Metrostav zpracoval vlastní technologický postup," uvedl Petr.

Neštěstí se stalo o víkendu. Pokud by se odehrálo v pracovním dnu, byly by následky patrně podstatně horší. Zraněna byla mladá žena, která se s četnými zlomeninami a pohmožděninami léčila dva měsíce.

Lehké poranění utrpěl také její otec. V době nehody vybírali peníze z bankomatu umístěného ve fasádě opravovaného objektu.

,

Video