Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Při seskoku v Chrudimi zahynul vojenský parašutista

  • 79
V Chrudimi zemřel ve středu kolem 19:30 pětadvacetiletý vojenský parašutista. Při výcviku nočních seskoků se mu neotevřel padák. Po dopadu byl letecky transportován do nemocnice, kde zemřel. Příčiny neštěstí vyšetřuje policie.

"Parašutistovi (ročník 1984) se neotevřel hlavní padák, záložní padák byl aktivován, ale z nezjištěných příčin se nestihl otevřít celý," řekla iDNES.cz mluvčí chrudimské policie Věra Hamáčková.

Vojáci ještě muže transportovali vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Tam ale parašutista podlehl svým zraněním.

Policie hned večer ohledala místo neštěstí. Vyšetřování pokračovalo ve čtvrtek dopoledne.

"Na místo události byla vyslána komise náčelníka generálního štábu a velitele společných sil. Rodina vojáka již byla informována," řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Podle ní muž používal padák OVP-80, který armáda využívá už řadu let.

Padák OVP-80 je označován jako snadno ovladatelný a mimořádně spolehlivý.

"Do vyšetření nehody zakázal náčelník generálního štábu Vlastimil Picek všechny seskoky," řekla iDNES.cz Růžičková.

V Chrudimi nezemřel vojenský parašutista poprvé. Loni v lednu tu zahynul zkušený voják, který testoval nový typ padáku. Podle odborníků se na smrti výsadkáře podepsala i vážná pochybení při samotných testech (viz článek o tragédii při testech padáku).

, ,

Video