Policisté odhalili padělatele tisícikorun

Vyšetřování kauzy falešných tisícikorunových bankovek, které se začátkem letošního léta objevily také v tržbách několika plzeňských lékáren, dotáhli policisté do úspěšného konce. Dopadli sedmadvacetiletého muže, který vyráběl padělky v Severních Čechách. „Zhotovoval je s pomocí počítačové a reprodukční techniky a speciálního programu. Padělané bankovky mají stejné označení - D 95335247, C 29915389 a D 31286699,“ uvedla mluvčí západočeských policistů Jolana Číhová.

Experti z České národní banky označili falzifikáty stupněm nebezpečnosti 4, což značí, že v padělatelské dílně vznikaly méně zdařilé napodobeniny bankovek. „Ochranný proužek je nalepen, použitý papír je silnější, vodoznak a sklopný efekt chybí,“ upřesnila Číhová.

Přesto mnozí obchodníci falzifikáty přijímali bez rozpaků.  „Falešné peníze byly udávány nejen v plzeňských lékárnách, ale na dalších místech v regionu, například v prodejnách s drogistickým zbožím,“ sdělila Číhová. Policisté falzifikáty zachytili rovněž na Děčínsku a Litoměřicku.

Kriminalisté mají za to, že v oběhu mohou být ještě další výtvory severočeské padělatelské díly.

„Apelujeme na lidi, aby byli pozorní při přebírání bankovek této nominální hodnoty. Jakékoliv informace o výskytu padělků mohou sdělit na tísňovou policejní linku 158, kteroukoliv služebnu nebo se přímo  obrátit na kriminalisty ze západočeského policejního ředitelství v Nádražní ulici v Plzni,“ dodala Číhová.

Pachatelé, kteří padělají nebo udávají falešné peníze, musejí počítat až s patnácti lety vězení.


Video