Policista Jindřich Böhm u teplického soudu

Policista Jindřich Böhm u teplického soudu | foto: Karel Pešek, MF DNES

Policista se zranil při volejbale, místo odškodného dostal podmínku

  • 25
K šesti měsícům vězení s podmínečným odkladem na jeden rok a peněžitému trestu ve výši 41 tisíc korun odsoudil teplický soud policistu Jindřicha Böhma. Jednapadesátiletý kapitán si šel ve službě zahrát volejbal a když se při něm zranil, ještě žádal odškodné za pracovní úraz.

Böhm měl v dubnu 2009 dozorčí službu ve Školním policejním středisku v Teplicích. Když na něj mávli frekventanti policejního kurzu, aby si s nimi šel zahrát volejbal, neodolal. Na hřišti ale nešťastně došlápl a poranil si Achillovu šlachu. Protože nechtěl riskovat kázeňský trest a pokutu, tvrdil, že uklouzl po patách na schodišti budovy.

Navíc požádal o náhradu za ztrátu příjmu, bolestné a náhradu za léčení a ztížení společenského uplatnění. Celkem o 41 322 korun. Místo peněz se však dočkal vyšetřování policejní inspekce.

U soudu Böhm přiznal, že volejbal hrál. Tvrdil však, že ho v noze jen píchlo a šlachu si natrhl až později v budově.

"Tuto výpověď soud shledal jako účelovou, a proto jí neuvěřil," konstatoval soudce Miroslav Čapek.

Nic jsme neviděli, tvrdili soudu policisté

Svědci při vyšetřování nejprve potvrdili, že se policista zranil na hřišti. Pak ale výpovědi začali měnit. Prohlašovali, že nic neviděli. Jeden dokonce na otázku, zda je pravda, že zraněného odváděl ze hřiště do budovy, do protokolu vypověděl: "To nemohu potvrdit, ani vyvrátit." Stejně mluvili před soudem.

"Nepřátelský přístup policistů k soudu je zarážející. Jako profesionálové by měli být více všímaví," komentoval to soudce.

Teplický soud policistu nejprve odsoudil trestním příkazem. Policista ale proti rozhodnutí podal takzvaný odpor a soud proto musel nařídit běžné hlavní líčení. Rozsudek se nakonec nelišil.

Policista se proti rozsudku na místě odvolal, státní zástupce se práva na odvolání vzdal.

,

Video