Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Policista nezabránil brutálnímu výslechu, dostal podmínku

  • 5
Novojičínský okresní soud potrestal policistu Jaroslava Šedu za krutý výslech podezřelého muže. Dostal podmínku za to, že svému podřízenému z nedbalosti umožnil brutální metody vyslýchání.

Kriminalista by dál mohl působit u policie, protože byl odsouzen za nedbalostní zločin a nedostal zákaz činnosti. S rozsudkem ale nesouhlasí státní zástupce Alois Dlouhý. Podle něj policista násilí při výslechu připustil vědomě a nijak proti tomu nezasáhl.

Šeda se svým podřízeným Zbyňkem Bulavou v roce 2005 vyšetřovali zmizení fotoaparátu v lázeňském areálu Klimkovice. Podezřívali tamního číšníka Zdeňka Chlopčíka. Ten tvrdí, že jej Bulava, který byl za to už pravomocně odsouzen, během výslechu napadl a bil.

Šeda prý údajně nezákonnému jednání kolegy přihlížel a nijak nezasáhl. Policisté ale nejprve odmítli jakékoliv násilí a Šeda uváděl, že byl přítomen celému výslechu a nic se nestalo.

Před soudem stanul už potřetí. Podle prvního rozsudku jej měl kázeňsky potrestat nadřízený, v dalším soudním kole byl obžaloby zproštěn úplně. Po odsouzení Bulavy totiž začal tvrdit, že u výslechu vůbec nebyl.

Účelově prý změnil výpověď
"Podle odvolacího krajského senátu mu soud nekriticky uvěřil a nařídil nové projednání," vysvětlil Dlouhý. Třetí soudní kolo nyní skončilo. Šeda u soudu řekl, že Bulavu jednou napomenul, když na předvedeného zvýšil hlas. Kolega se údajně ohradil i na něj, a proto se urazil a z místnosti odešel.

"Podle rozsudku se z nedbalosti dopustil trestného činu maření úkonu veřejného činitele. Tím, že odešel, dopustil, aby kolega použil při výslechu násilí," řekl Dlouhý, který s rozhodnutím nesouhlasí. "Jak poškozený, tak i sám obžalovaný tvrdili, že byli u výslechu celou dobu oba. Šeda účelově změnil výpověď a soud mu to uvěřil. Podám si odvolání," řekl Dlouhý.

Celý případ začal v červenci 2005. V lázních Klimkovice na Novojičínsku trávila čas skupina amerických turistů. Jeden z nich v restauraci zapomněl fotoaparát. Jedna ze servírek jej předala tehdy šestadvacetiletému Chlopčíkovi.

Ten tvrdí, že přístroj nesl na recepci a cestou jej předal muži, o kterém si myslel, že patří k turistům. Kriminalisté Bulava a Šeda ale tvrdili, že si ho nechal.

Policista se na služebně začal chovat agresivně
"Už v minulosti byl (Chlopčík) obviněn ze zatajení věci. Měli jsme informace, že se v době jeho směn v lázních ztrácejí drobné věci," hájili se před soudem. Podezřelého policie předvolala k výslechu do Bílovce.

Tam se podle Chlopčíka Bulava začal chovat agresivně. Vyhrožoval mu údajně, že zařídí jeho vyhození z práce. Když se nechtěl přiznat, bil jej pěstí, fackoval a hlavou mu tloukl o skříň. Šeda podle obžaloby přihlížel a násilí nezabránil.

Bulava i Šeda během líčení před novojičínským okresním soudem násilí popírali. Tvrdili, že naopak Chlopčík byl velmi nervózní a vyhrožoval on jim. Nakonec ale odešel a nikdo z dalších policistů na něm neviděl známky po násilí.

Chlopčík později vyhledal lékařské ošetření. Lékaři řekl, že jej napadl policista během výslechu. Doktor pak vypsal hlášení pro policii s příčinou zranění. Potom se celý případ začal vyšetřovat.

,

Video