Jaroslav Švejnoch mezi svými obhájci

Jaroslav Švejnoch mezi svými obhájci | foto: Petr Ježek, MF DNES

Policista jde do vězení za vyzrazení kontroly

  • 5
Na rok za mříže půjde domažlický policista Jaroslav Švejnoch za to, že vyzradil předem plánovanou kontrolu majiteli tržnice. Trest mu vyměřil odvolací krajský soud, původně dostal jen podmíněný trest.

Švejnoch nesmí sedm let pracovat u policie a soud mu uložil i dvacet tisíc korun pokuty.

Podle obžaloby Švejnoch vyzradil minimálně jednu kontrolní akci naplánovanou na listopad roku 2007 a vzal za to úplatek. Po Švejnochově telefonátu zůstala tržnice zavřená. "Nelze přehlédnout jeho snahu sabotovat práci kolegů od policie," zdůvodnil verdikt soudce Pravoslav Polák.

Inspekce ho odhalila díky odposlechům. - čtěte Úplatný policista ohlásil trhovcům razii, dostal podmínku

Obhájce Švejnocha Rostislav Netrval argumentoval tím, že si obžaloba hovory Švejnocha a majitele tržnice špatně vykládá. Jeden dialog třeba začal tak, že Švejnoch řekl do telefonu větu: "Zahrajeme si fotbal." A majitel tržnice se zeptal: "U nás?" Soudce jednoznačně došel k tomu, že šlo o kódovanou řeč. Pro komunikaci s vietnamským trhovcem měl Švejnoch vyčleněné speciální telefonní číslo.

Švejnoch se dožadoval, aby soud jako polehčující okolnost uznal jeho dosavadní bezúhonný život. Soudce Polák to však odmítl s tím, že veřejný činitel tak jako tak musí mít čistý trestní rejstřík, než nastoupí do práce, a nemůže se na to dodatečně odvolávat.

Obhájce Švejnocha Netrval po verdiktu sdělil, že zvažuje podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně, státní zástupkyně je s výsledkem spokojena.

Odsouzený policista se po rozsudku pro MF DNES vyjadřovat nechtěl. "Bez komentáře," odpověděl pouze Švejnoch.


Video