Policista bil prostitutky, dostal podmínku

  • 15
Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal podmínkou a tříletým zákazem činnosti policistu Václava Jílka. Loni na podzim napadl bulharské prostitutky. Podle obžaloby jim nadával a tahal je za vlasy, jednu dokonce zkopal. Udali ho podřízení, kterým se jeho chování nelíbilo.

Za zneužití pravomoci veřejného činitele a omezování osobní svobody dostal Jílek dva roky vězení s tříletým podmíněným odkladem.

Podle státního zástupce se policista dopustil zločinu loni v říjnu, když na Václavském náměstí kontroloval bulharské prostitutky. Svědci uvedli, že je slovně urážel, tahal za vlasy a kopal do hýždí. Jednu z nich pak naložil do auta a odvezl k Vltavě, kde ji zkopal.

Ještě ten večer odvezl údajně další Bulharku na Žižkov a vzal ji z dohledu svého kolegy. Ten pak slyšel výkřiky a viděl utíkající ženu.

Na chování nadřízeného si stěžovali mladí policisté, jeden z nich byl ještě studentem policejní akademie. Inspekce ministra vnitra navrhla, aby byl Jílek stíhán.

Jílka zachránily výpovědi Bulharek
Policistovi hrozily až tři roky vězení. Výpovědi postižených Bulharek, které musela k soudu předvést policie, však dostatečně nepotvrdily tvrzení Jílkových kolegů.

"Jsem negramotná, nevím, kde v Praze bydlím, tak mi ten policista řekl, tak nám to ukažte," vylíčila žena oblečená v teplácích důvod, proč nastoupila k policistům do auta.

Po několika minutách auto zastavilo na křižovatce U Bulhara. "Křičel na mne, že jsem kurva a abych vypadla z Prahy, bil mě rukou do žeber, strašně jsem křičela, pak mi hodil doklady a všichni odjeli," vylíčila u soudu jedna ze svědkyň. "Pak jsem zastavila taxi a jela jsem domů," dodala.

Obě prostitutky se shodly, že se ony i jejich kamarádky Jílka bály. "Nenechával nás vyjít z barů na Václaváku, pořád nás otravoval, prý ať vypadneme, a nadával nám do kurev," vypověděla svědkyně Mustafová.

Její kolegyně dodala: "Policajti nám vždycky říkali, holky, někam zalezte, má službu."

Policista: Myslel jsem to dobře
Jílek se hájil tím, že si vše vymysleli jeho podřízení, po kterých chtěl, aby vykazovali činnost. "Chtěl jsem jen jen centrum města očistit od trestné činnosti. Nikoho jsem nebil, jednal jsem v nejlepším svědomí, nikdy jsem neusiloval o osobní profit," řekl Jílek při závěrečné řeči.

Soudce Vladimír Hermann vzhledem k rozporům svědků ve výpovědích rozhodl o podmíněném trestu, nicméně se zdůvodněním, že podobné jednání je pro policistu ve službě zcela nepřípustné.

Rozsudek zatím není pravomocný, Jílek i státní zástupce Ladislav Stahl si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

,

Video