Řidiči budou muset při cestě na prázdniny počítat s větším množstvím policejních hlídek. Ilustrační foto

Řidiči budou muset při cestě na prázdniny počítat s větším množstvím policejních hlídek. Ilustrační foto | foto: Jan Zvolánek, iDNES.cz

Policie připravila na konec školního roku Kryštofa

  • 86
První prázdninový víkend patří na silnicích k nejtragičtějším. Policie proto připravila speciální dopravně-bezpečnostní akci. Hlídky budou stát nejen u silnic, ale i na přechodech a před školami, odkud se zítra rozeběhnou děti s vysvědčením.

"Vlivem hustoty silničního provozu a nepozornosti řidičů dochází na našich silnicích v posledním školním dnu a následném prvním prázdninovém víkendu k mnoha dopravním nehodám, při kterých často umírají nevinní lidé. Loňský 30. červen byl vyhodnocen jako druhý nejhorší den roku 2006 v počtu dopravních nehod," uvedla mluvčí policejního prezidia Petra Srnková.

Podle statistiky došlo za loňský první prázdninový víkend - od pátku do neděle - k 1573 dopravním nehodám, které si vyžádaly šest lidských životů. Vůbec nejhorší byl rok 1999 s 1671 nehodami. Nejvíc lidí zahynulo v roce 2001. Na počátku prázdnin tehdy na silnicích zemřelo 26 lidí.

Autokluby varují před problémy v Rakousku
Na problémy spojené s počátkem prázdnin upozorňují i autokluby. Největší problémy mají čeští řidiči čekat v Rakousku, kde stejně jako u nás začínají dětem prázdniny.

Už v pátek odpoledne je třeba počítat s obrovskými dopravními potížemi na všech výjezdech z Vídně i na dálnicích v okolí metropole. Dalším kritickým úsekem bude tranzitní Tauernská dálnice A10, zejména úsek mezi Salcburkem a Villachem. "V každém případě je třeba počítat s delším čekáním před Tauernským tunelem," tvrdí Autoklub ÖAMTC.

Zácpy se ale podle něj očekávají i na dalších místech, především na Brennerské dálnici A13 před mýtnicí u Schönbergu, ale i na přechodech do Slovinska.

Také na Slovensku musí motoristé počítat se začátkem prázdnin s hustší dopravou než obvykle, výraznější problémy se však neočekávají. Ucpanější mohou být velká města jako Bratislava či Košice. Návštěvníci směřující do Vysokých Tater by měli být opatrní hlavně na trase od Povážské Bystrice na Žilinu kvůli stavebním pracím na dálnici.

Naopak v Německu prázdniny nezačínají, a tak zdejší automotoklub počítá jen s přesuny aut ze sousedních zemí, kde už budou mít děti vysvědčení.

,

Video