Policie odhalila úkryt 35 běženců

  • 2
Sedlec - Pětatřicet běženců z Číny, kteří se chtěli zřejmě dostat do Rakouska, se kolem 10. února po několik dnů skrývalo v domě přímo uprostřed obce Sedlec na Břeclavsku. Nevšiml si toho pravděpodobně nikdo kromě cizineckých policistů. Ti dům po dva dny sledovali. Se souhlasem majitele ho prohledali a uprchlíky dopadli.

Policistům se podařilo odhalit i tři převaděče ve věku pětadvaceti až sedmadvaceti let z Brna a okolí.

Posledního z nich chytili minulé pondělí, když se pokoušel převést do Rakouska sedmnáct jiných Číňanů.

Mluvčí brněnského oblastního ředitelství cizinecké a pohraniční policie Roman Skřepek nechce prozradit, jakým způsobem policisté na běžence přišli.

"Číňané? Bydlím přímo naproti a ničeho jsem si nevšimla. Opravdu ne," tvrdí jedna z obyvatelek obce.

"Uprchlíci byli v domě přímo vedle obecního úřadu. Přivezli je v noci, takže o tom málokdo věděl. Nevycházeli, aby je nikdo neviděl," řekl starosta Sedlece Svatopluk Luntner.

Starosta: Nájemníci o běžencích věděli
Přestože policistům se zatím nepodařilo prokázat, že by do převaděčství byli nějak zapojeni majitelé domu, starosta je přesvědčen, že muž, jeho družka a její dospělá dcera byli na příchod běženců připraveni předem.

"Jsou to pomalu stejní bezdomovci, jako ti uprchlíci. V baráku nemají vodu, elektřinu, nic. Když se člověk podívá zvenku, myslí si, že tam nikdo nebydlí, ale oni tam žijí. O zděděný domek se nestarají. Pravděpodobně žijí z podpory v nezaměstnanosti," tvrdí starosta.

Číňany do obce přivezlo dodávkové vozidlo, jeden z převaděčů jim pak osobním autem vozil jídlo a pití. Případ dále vyšetřují kriminalisté.


Video