Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Policie objevila v karlovarském bytě týrané dvouleté dítě

  • 14
Karlovarští policisté vyšetřují případ týrání dvouletého chlapce. Do domu ve Vřídelní ulici je ve čtvrtek večer přivolali lidé ze sousedství bytu, kde trpěl. "Vystrašené dítě jsme přijali v zuboženém stavu, byly na něm vidět známky fyzického násilí," řekl primář karlovarské nemocnice Jiří Souček.

Večerní rvačku v bytě, kde s matkou a jejím druhem žil dvouapůlletý Damián, nahlásili sousedé. Policisté po příjezdu na místo zařídili převoz dítěte záchrankou do nemocnice. Matka i její druh jsou podezřelí z týrání.

„Jenom jsme se v bytě pohádali. To není důvod, aby nám neoprávněně sebrali Damiána. Vzali si ho jenom proto, že nám před tím sebrali další tři děti. Paní ze sociálky to přehnala,“ hájila se matka dítěte Anna Ferková. Vysvětlila, že se chce bránit třeba soudně, protože prý s druhem Damiánka milují.

Chlapce ve čtvrtek večer prohlédli lékaři na dětském oddělení Karlovarské krajské nemocnice. Vystrašené, tiché dítě jsme přijali v zuboženém stavu. Viděli jsme známky fyzického násilí. Na první pohled bylo zřejmé, že dítě není v pořádku. Postižení jsme vyloučili,“ řekl primář nemocnice Jiří Souček.

Damiána vyšetřil pediatr, chirurg a neurolog. Protože lůžkové oddělení pro děti je od pondělí v Karlových Varech na týden zavřené, o dítě se postarali lékaři v Sokolově. Lékařskou zprávu o stavu Damiána si vyžádali policisté

„Máme podezření ze spáchání trestného činu týrání svěřené osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě,“ uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Damián žije s matkou a jejím přítelem ve Vřídelní ulici poblíž kolonády. O rodině vědí sousedi i podnikatelé, kteří mají v ulici podniky. „Buďme rádi, že už je chudáček dítě pryč. Alespoň mu bude dobře. Ať je máma ráda, že jí dítě nevypadlo z okna,“ řekla MF DNES sousedka Johana Balogová, která bydlí ve stejném domě ve Vřídelní ulici.

Vzpomíná, jak z otevřeného okna ve třetím patře nedávno létaly hračky. „Koukala jsem z ulice, jak kluk sedí v okně. Hned jsem běžela do třetího patra a řekla, ať si kluka pohlídá,“ uvedla Balogová.

Zákrok police sledovala i prodavačka v obchodu s křišťálem. Viděla, jak přijela policie a záchranka si odváží dítě do nemocnice. „Je dobře, že paní kluka zpátky nedostane,“ myslí si prodavačka. I ona vzpomíná na případ, kdy z okna létaly na ulici spousty hraček. Auta proto nemohla projet. Prodavačka netuší, kdo hračky vyhazoval. Říká, že to mohlo být dítě, máma či její druh.

Matka věří, že brzy dostane syna domů

„Dítěti nic není, je jenom v Sokolově na pozorování. Tak nevím, co z toho sociálka udělala,“ rozčilovala se Anna Ferková. Z cely předběžného zadržení se vrátila ještě ve čtvrtek večer, jejího druha pustili policisté až v pátek ráno.

O osudu dítěte rozhodne soud. Odbor sociálních věcí na karlovarském magistrátu totiž podal návrh na předběžné opatření. Damián se zřejmě dostane do kojeneckého ústavu.

„Smyslem je, aby se dítě po propuštění z nemocnice ihned nevrátilo do původní rodiny,“ konstatoval mluvčí Jakub Kaválek. Celou agendu předá magistrát do Sokolova, protože tam má matka trvalé bydliště.

Případ je podle Kaválka neobvyklý a ojedinělý. „Naprosto výjimečně vydáváme večer na nenadále zavolání policie návrhy na předběžné opatření,“ uvedl Kaválek. Něco jiného podle něj je, když sociální pracovnice dlouhodobě sledují problémy v rodinách.

Opilých dětí přiveze sanitka na dětské oddělení karlovarské nemocnice podle zdejšího primáře Jiřího Součka několik desítek ročně. V případech zjevně týraných dětí se jedná v Karlových Varech o dva až tři případy v Karlových Varech ročně.

„Netvrdím, že se vždy potvrdí týrání. Jenom si třeba klademe otázku, proč mají děti opakované zlomeniny,“ řekl primář. Nepřiměřené zacházení s dítětem podle něj není pouze otázka fyzického násilí, ale i třeba psychický teror a sexuální obtěžování.

,

Video