Policie: Němce zastřelil jeho strážce

  • 3
České Budějovice - V souvislosti s vraždou osmnáctiletého Němce u Bavorova v jižních Čechách drží ve vazbě třicetiletého muže z Německa. Ten se přiznal, že svého známého, kterého měl ochraňovat, zastřelil. Tři rusky mluvící cizince, kteří byli zatčeni spolu se střelcem v pátek v centru Prahy jihočeští policisté propustili z cely předběžného na svobodu.

Detektivové z jižních Čech a Bavorska sledují stopy od čtvrtka, kdy našel houbař v lese u jihočeského Bavorova od středy pohřešovaného muže se dvěma kulkami v hlavě a jednou v hrudníku.

Obviněný oběť dobře znal
Za příčinu smrti označili lékaři krvácení do hrudníku. Způsob vraždy připomíná chladnokrevnou popravu. 

"Obviněným je muž z Freyungu německé státní příslušnosti původem z Kazachstánu. Máme záznamy o jeho trestné činnosti," uvedl šéf policie z Pasova Leonard Gruber.

Poznamenal, že oběť vrah dobře znal, protože bydlí ve stejné ulici. Zastřelený pochází z Polska a policistům je známý jako drogový dealer. V autě zavražděného také našli dva gramy hašiše.

Muži chtěli prodat na černo auto
Ačkoliv policistům se podařilo dopadnout vraha už několik hodin po činu v pražské Petrské ulici, kde seděl v autě zavražděného, mají k dispozici zatím jedinou verzi.

Tu jim předložil obviněný: Vypověděl, že známého zastřelil při sporu o podíl na prodeji auta pronajatého v Německu na leasing.

Do Čech oba muži vyjeli minulé úterý ve stříbrném audi, pachatel měl v českém podsvětí jistit jeho prodej jako tělesný strážce oběti.

"Auta na leasing se prodávají v České republice podvodným způsobem. Většinou projedou okamžitě přes hranici a nájemce ohlásí jejich krádež," řekl zástupce ředitele jihočeské policie Jan Bouchal.

Jakou úlohu hráli Rusové, policie neví
Policisté zatím nevědí, jakou úlohu sehráli v připravovaném prodeji rusky mluvící muži, které zatkli jako podezřelé u hledaného auta v pražské Petrské ulici spolu s vrahem.

"Dva Moldavané a jeden Bělorus nemají s vraždou nic společného. Nemohu ale ani vyloučit, že se podíleli na obchodě s autem," prohlásil zástupce velitele jihočeské kriminální policie Karel Štádlík.

"Budeme dál případ sledovat spolu s českými kolegy, kterým děkujeme za pomoc," poznamenal pasovský policejní rada Gruber.

Muže zasáhly tři výstřely
Náhodný kolemjdoucí našel tělo mladého muže u polní cesty nedaleko Bavorova. Muž měl v těle tři rány po kulkách. Dvě v hlavě a jednu v hrudníku. 

Tělo zavražděného prozkoumali soudní patologové. Podle nich byl mladík zastřelen už ve středu.

Policejní mluvčí Dušan Klícha upřesnil, že jde o Němce, který přicestoval do Česka v úterý, ale od té doby byl nezvěstný.

Identifikaci pomohly jizvy
"Identifikovali jsme ho mimo jiné podle jizvy. Od úterý nedal o sobě domů zprávu," řekl Klícha bez dalších podrobností.

Odmítl rovněž sdělit cokoliv o popisu zavražděného s odvoláním na to, že muž už je stejně mrtvý.

, ,

Video