Policejní prezident Petr Lessy

Policejní prezident Petr Lessy | foto: Profimedia.cz

Policejní exšéf Lessy dostal trest za pomluvu svého podřízeného

  • 52
Soud uznal vinným bývalého policejního exprezidenta Lessyho stíhaného pro pomluvu důstojníka policie. Potrestal jej neveřejně trestním příkazem. Jaký a jak vysoký trest Lessy dostal, se neví.

Případ řešil Obvodní soud pro Prahu 7 a soudci dali za pravdu žalobci, podle něhož se Lessy dopustil pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Loni v září totiž dal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, aby je dala jednomu z novinářů.

Soud vinu uznal bez nařízení hlavního líčení a potrestal někdejšího policejního šéfa trestním příkazem. Neví se však, jaký trest Lessy dostal. Podle mluvčího soudu Romana Podlešáka lze trestním příkazem uložit jen podmínku. V úvahu tak připadá zákaz činnosti, pokuta, případně obecně prospěšné práce. Trest je nicméně nepravomocný.

Podrobnosti neřekl ani advokát bývalého policejního prezidenta Tomáš Sokol. "Vůbec nic o tom nevím," řekl iDNES.cz s tím, že mu rozhodnutí ještě nedorazilo.

Dokumenty, kvůli kterým skončil Lessyho případ před soudem, se týkaly údajných kontaktů policejních funkcionářů ze Zlínského kraje na takzvaný Toflův gang. Lessy poté poskytl novinářům rozhovor, v němž obvinil špičky zlínské policie Jaroslava Vaňka a Bedřicha Koutného z toho, že byli propojeni s organizovaným zločinem. Vaňkovy "nepravosti" podle něj kryl bývalý šéf brněnské inspekce Rudolf Setvák, dnes jeden z obviněných členů Toflova gangu.

Lessy se snažil hájit, že v den, kdy k předání dokumentů došlo, vůbec nebyl v Praze. U žalobce s tím ale neuspěl.

,

Video