Václav Etlík se hájí tím, že jeho firma odpad řádně evidovala a na provoz dohlíželi odborníci.

Václav Etlík se hájí tím, že jeho firma odpad řádně evidovala a na provoz dohlíželi odborníci. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Podnikatel dostal osm let za skladování chemikálií v Libčanech

  • 5
Krajský soud v Hradci Králové potrestal podnikatele Václava Etlíka osmi lety vězení za nelegální skladování chemického materiálu v Libčanech na Hradecku. V bývalé továrně se našly extrémně hořlavé látky, výbušniny a chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů. Za obecné ohrožení hrozilo Etlíkovi až patnáct let.

Do chvíle, než předsedkyně senátu Jana Chládková začala se čtením rozsudku, vypadal devětačtyřicetiletý Václav Etlík sebejistě. "Vyjádřím se po rozsudku," odbyl novináře předtím, než vstoupil do jednací síně. Počítal zřejmě s podmínkou, kterou pro něho navrhoval obhájce.

Krajský soud dal však za pravdu obžalobě a Etlíka poslal na osm let za mříže. Hrozil mu trest v rozmezí od osmi do patnácti let vězení. "Po takovéhle ráně to není možné komentovat. Čekal jsem jiný rozsudek, mírnější," řekl později na první pohled rozladěný Etlík.

"Proti rozsudku jsme se odvolali. U Vrchního soudu v Praze očekáváme příznivější rozsudek," doplnil Etlíkův obhájce Jiří Slezák.

Likvidace za více než třicet milionů korun
Krajský soud loni v listopadu poslal Etlíka za machinace s nebezpečnými odpady na 6,5 roku do vězení a přikázal mu zaplatit 7,5 milionu korun za náklady spojené s likvidací skladu. Na deset let mu zakázal podnikání v oblasti odpadů a zablokoval jeho nemovitosti.

Vrchní soud však letos v březnu rozsudek zrušil a vrátil případ k doplnění důkazů. Nový proces začal u krajského soudu v červenci. Soud trest zpřísnil proto, že zohlednil výši škody, která mohla vzniknout v případě nehody. Dříve se nezapočítával ohrožený majetek obyvatel obce.

"Nahromadil tam nejméně osm set tun odpadů proti povoleným maximálně padesáti tunám," řekla předsedkyně senátu Jana Chládková.

"Odpady se tam skladovaly chaoticky v mnoha vrstvách na sobě v nevyhovujících obalech. Hrozilo obrovské riziko velké průmyslové havárie. Byly tak ohroženy životy obyvatel Libčan a samozřejmě lidí, kteří v areálu pracovali," uvedl státní zástupce Jan Vodička, který si nechal lhůtu na odvolání proti rozsudku.

Policie objevila sklad v dubnu 2006. Neoznačené objekty byly po strop zaplněné odpadem. Pracovníci dekontaminační společnosti poté odvezli stovky tun toxických látek do spaloven. - více o případu čtěte zde

Likvidace stála 34 milionů korun, které zaplatil kraj, Hradec Králové, Libčany a ministerstvo životního prostředí.

,

Video