Po pěti týdnech spadla klec

Plzeň - Po pěti týdnech pátrání se policistům podařilo odhalit dvojici lupičů, kteří začátkem července za bílého dne přepadli s kuklami na hlavách a pistolemi v rukou sklad obchodního domu Centrum v Plzni. Tehdy se odtud odnesli dva a půl milionu korun. Kriminalisté navíc zjistili, že stejní pachatelé se ještě s jedním komplicem o rok dříve vloupali do stejného objektu a ukradli peníze a věci za bezmála jeden a půl milionu.

"Z trestného činu loupeže a krádeže obvinil vyšetřovatel dva jednatřicetileté muže ze Sokolova. Třetí, o čtyři roky mladší pachatel z Horního Slavkova, který se podílel jen na loňském vloupání, čelí pouze obvinění z krádeže," konstatoval západočeský policejní mluvčí Jiří Soukup.

Loupež se odehrála druhý červencový den v pravé poledne. "Dva maskovaní muži vtrhli do podzemního skladu prodejny Elektro v obchodním domě Centrum. Skladníkovi přiložili ke krku pistoli, poručili mu, aby otevřel dvířka trezoru a ten vybrali," popsal přepadení Petr Kovář z plzeňského policejního ředitelství.

Když lupiči ukořistili peníze a dobíjecí kupony k mobilním telefonům, zalepili vyděšenému skladníkovi ústa, na hlavu nasadili kuklu, nohy mu svázali izolepou a nakonec ruce spoutali pouty.

"Aby se nemohl hýbat, svalili mu navíc na nohy lednici a přikázali, aby nejméně deset minut zůstal ležet," upřesnil Kovář. Muž se však po odchodu útočníků vyprostil a mobilním telefonem přivolal pomoc.

O rok dříve odnesli stejní pachatelé z téže prodejny peníze, elektroniku a dobíjecí kupony za více než jeden milion tři sta tisíc korun.

"Část lupu u nich nyní policisté zajistili, ostatní už stačili rozprodat," sdělil mluvčí Soukup. Oba sokolovské muže, kteří se podíleli na loupeži i dřívějším vloupání, poslal soud do vazby a hrozí jim až dvanáct let vězení.

Jejich třetího komplice vyšetřují policisté na svobodě a případný trest pro něj může dosáhnout až osmi let.


Video