historická mapa, ilustrace

historická mapa, ilustrace | foto: Profimedia.cz

Pedagog dostal za krádeže historických map 6,5 roku vězení

  • 17
Středočeský krajský soud uložil trest 6,5 roku vězení bývalému středoškolskému učiteli Z. K. Ze zámku v Nelahozevsi i z dalších knihoven odcizil celkem 268 historických map. Jejich cenu znalci odhadli na třináct milionů korun. Krádež odhalila nelahozeveská knihovnice.

Z. K. byl pravidelným návštěvníkem zámecké bibliotéky. Zajímal se o staré mapy, a dokonce připravil jejich výstavu. Pozvánku i s katalogem zaslal také do Nelahozevsi. Knihovnice ale nepřehlédla, že jedna z vystavovaných map pochází od nich.

Krádež starých map oznámil policii majitel zámku v Nelahozevsi William Lobkowicz. Kriminalisté si loni v lednu počkali na další návštěvu profesora nymburského gymnázia v zámecké knihovně. Při odchodu mu prohledali tašku a našli v ní pětadvacet map, které vyřízl ze vzácných historických atlasů. - více zde

„Před otevřením výstavy jsem nechal vytisknout katalog a ten jsem do Nelahozevsi zaslal i s pozvánkou na vernisáž. Pro normálního člověka je to asi nepochopitelné, ale já jsem chtěl, aby byla výstava krásná, proto jsem mapy ukradl,“ tvrdil po zatčení K.

Osudnou se mu stala vzácná mapa od Martina Waldseemüllera z roku 1513, kde je nový kontinent poprvé nazýván Amerikou. Policisté u něho ale nalezli stovky map, například i nekolorovanou mědirytinu mapy Severní Ameriky od Vincenza Coronelliho z roku 1690, vytištěnou v Benátkách. Je zřejmé, že část pocházela i z jiných muzeí a knihoven.

K se od počátku hájil, že podlehl své sběratelské vášni a mapy by po výstavě vrátil. Soudkyně mu ale neuvěřila. „To tvrzení patří do sféry pohádek, „ řekla předsedkyně senátu Naděžda Bittnerová. Upozornila také na to, že část ukradených map nebyla nalezena a s největší pravděpodobností je obžalovaný prodal. „Jako odborník musel vědět, že vyřezávání map z knih je nevratná ztráta,“ dodala.

I přesto soud uložil trest při spodní hranici sazby, která byla pět až dvanáct let. Přihlédl ke špatnému zdravotnímu stavu muže, který trpí těžkou cukrovkou a omluvil se i z účasti na dnešním líčení.

Profesor zeměpisu patřil ke známým odborníkům. „V mapách se skvěle vyznal. Vedl tu přednášky, vydával katalogy a články k výstavám. Odborníci si jeho výstavy nenechávali ujít,“ řekl šéf nymburského muzea Sýkora.

Rozsudek není pravomocný, jak žalobce, tak právní zástupce obžalovaného si ponechali lhůtu na odvolání. Jeho advokát ale předpokládá, že se jeho klient bude chtít odvolat.

,

Video