Policie při raziích zabavila desítky milionů padělaných cigaret. Ilustrační foto.

Policie při raziích zabavila desítky milionů padělaných cigaret. Ilustrační foto. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Padělané cigarety mířily z Česka na berlínská tržiště

  • 2
Pět upravených dodávek zásobovalo řadu měsíců pouliční trhy v Berlíně padělky cigaret vyrobenými v utajených dílnách v Česku. O zatím největší společné akci informovali v bavorském Hofu policisté a celníci z Německa i z Česka, kteří gang nedávno pozatýkali.

Počet pašovaných cigaret mohl podle německých úřadů dosáhnout až dvaceti milionů. Daňový únik se vyšplhal na tři miliony eur.

"V německých vazebních věznicích skončilo deset lidí," informoval hofský vrchní státní zástupce Gerhard Schmitt. "Polovina zadržených jsou čeští řidiči. Za mřížemi skončili i čtyři Vietnamci a jeden Němec," dodal.

Každé z pěti aut přejelo jen letos česko-německou hranici nejméně sedmdesátkrát. Řidiči podle Seibertové patřili do velmi dobře organizované skupiny.

"Při každé cestě vezly dodávky tisíce až dva tisíce kartonů cigaret," přiblížila praktiky zadržených Christine Seibertová z celního úřadu ve Weidenu.

"Dodávky doprovázela osobní auta, která řidiče varovala mobilními telefony nebo vysílačkami před případnými kontrolami. Gang často měnil telefony a střídal hraniční přechody, nejčastěji cesta směřovala přes Pomezí a Aš," uvedla.

Policie prověřila tisíce telefonátů
Bavorští celníci a policisté při vyšetřování odposlouchávali téměř čtyři desítky telefonů, na nichž zaznamenali asi čtyři tisíce hovorů.

Většina pašovaných cigaret skončila v Berlíně, kde je na pouličních trzích rozprodávali Vietnamci. "S cigaretami se v Berlíně nelegálně obchoduje nejméně na na třech stovkách míst. Prodejci jsou většinou z Vietnamu," sdělil Manfred Welp ze specializované vyšetřovací skupiny, jejímiž členy jsou policisté i celníci.

Pouliční prodej cigaret podle jeho slov na sebe nabaluje i další kriminální skutky. "Situace v komunitě je velmi napjatá, prodavači musí svým krajanům odevzdávat měsíční výpalné až dva tisíce eur. Problémy Vietnamci často řeší násilím, výjimkou není ani zabití," zdůraznil Welp.

Dělníci pracovali v otřesných podmínkách
Dalších téměř třicet milionů cigaret a 400 tun tabáku zabavili při akci nazvané Glass celníci a finanční policie v Čechách. Nalezli i několik dílen, kde se upravoval podřadný tabák, strojově vyráběly a balily cigarety. - více zde

V dílnách panovaly podle Jiřího Trousila z Generálního ředitelství cel České republiky otřesné podmínky, najatí dělníci často vůbec neměli k dispozici sociální zařízení.

"Našli jsme třeba amatérsky vyrobenou sušičku tabáku z míchačky na beton, jejíž buben ohřívaly propanbutanové hořáky. Balicí stroje byly asi dvacet let staré a dokázaly vychrlit až dva tisíce cigaret za minutu. Pracovaly sedm dní v týdnu ve třech směnách," podotkl Trousil.

Padělané cigarety škodí více zdraví
Kouření padělaných cigaret vyrobených v Čechách škodí podle státního zástupce Schmitta zdraví mnohem víc než běžné kuřivo.

"Nechali jsme udělat rozbor zabavených cigaret. Nejvyšší povolené množství dehtu v jedné cigaretě přesahovaly až o osmdesát procent, oxid uhelnatý asi o třetinu," zdůraznil.

Při razii v Čechách zasahovalo současně na desítkách míst asi osm set celníků a policistů. "Jen na Chebsku to bylo asi deset míst, od bytů až po výrobní a skladovací haly," uvedl Trousil.


Video