Nemocnice zmrzačila Karla Martináka po běžné operaci a nyní musí platit.

Nemocnice zmrzačila Karla Martináka po běžné operaci a nyní musí platit. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Pacient vysoudil za osud invalidy milion a rentu

  • 25
Soud nařídil nemocnici ve Frýdku-Místku zaplatit přes milion korun poškozenému pacientovi Karlovi Martinákovi. Nemocnice je podle verdiktu odpovědná za to, že se z mladíka po operaci nosní přepážky stal invalida odkázaný na druhé.

Nemocnice musí zaplatit milion a sedmdesát tisíc korun jako odškodnění za snížené společenské uplatnění. K tomu bude pacientovi dál platit měsíční rentu ve výši 6025 korun.

Advokát poškozeného Věroslav Alan je s výsledkem spokojený. "Soud uznal objektivní odpovědnost za to, co se stalo," uvedl. Rozsudek není pravomocný, právník zřejmě navrhne nemocnici, aby se odvolala.

Martinákova matka je ráda, že došlo k jistému zadostiučinění. Především odmítá spekulace, že se rodina chtěla na případu obohatit. Péče o syna není podle ní jednoduchá a vyžaduje celodenní přítomnost. Pacient žádal od zdravotnického zařízení osmnáct milionů korun.

Roku 1999 přišel tehdy dvacetiletý Karel Martinák z Prostřední Bečvy při jednoduché operaci nosní přepážky málem o život. Po operaci ho personál převezl na obyčejný pokoj, kde přestal dýchat, upadl do bezvědomí a vážně se mu poškodil mozek.

Od té doby není schopen se o sebe postarat, je plně invalidní, z větší části bezmocný, má problémy s řečí, hybností, pamětí, těžko chápe. Rodina je přesvědčena, že na tom nese vinu nemocnice, do které přišel jako životaschopný automechanik, který jen trpěl chronickou rýmou.

"Nemocnice zanedbala pooperační péči. Personál nedostatečně sledoval jeho stav. V důsledku toho příliš pozdě rozpoznal, že mu selhaly funkce," uvedl právník rodiny.

Nemocnice žalobu odmítá. Znalec uvedl, že existuje několik stupňů pooperační péče. Anesteziolog neshledal žádné komplikace a doporučil nejnižší stupeň péče. Pacienta nechal převést na standardní pokoj a nařídil kontrolu co patnáct minut. Než personál zjistil, že pacient zkolaboval, utrpěl nevratné poškození mozku.

Nemocnice před soudy

Zatím nejvyšší odškodné vysoudili rodiče těžce postiženého čtyřletého chlapce z Prostějovska. Tamní nemocnice by jim měla podle rozhodnutí soudu zaplatit 16 milionů korun. Rodiče jsou přesvědčeni, že lékaři o dítě špatně pečovali. Před čtyřmi lety se totiž čerstvě narozenému chlapci na čas zastavilo srdce a přestal dýchat. Utrpěl nevratné poškození mozku. Nemocnice se proti verdiktu hodlala odvolat.

V květnu 2004 rozhodl pražský obvodní soud, že by pražská nemocnice na Bulovce měla zaplatit deset milionů rodině sedmiletého chlapce, který má kvůli pochybení lékařů trvale poškozený mozek. Městský soud po odvolání rozsudek zrušil a případ je u obvodního soudu.
, ,

Video