Zraněný mladý řidič přiznal svou vinu.

Zraněný mladý řidič přiznal svou vinu. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Ostravský tramvaják přiznal, že zapomněl počkat

  • 85
Zabezpečení trati bylo naprosto nedostatečné - takový argument bude jedním ze zásadních bodů obhajoby ostravského řidiče tramvaje, pokud bude obviněn z toho, že zavinil tragickou srážku z 11. dubna. Svou vinu nepopírá, prostřednictvím právníka už se také omluvil.

"Přiznává, že vyjel na trasu a zapomněl, že má v místě křížení trati počkat, až přijede tramvaj v protisměru. Nejezdil tudy často," řekl řidičův právník Tibor Rovňák.

Řidič se také prostřednictvím právníka omluvil všem pozůstalým po obětech a zraněným.

Špatná zabezpečenost trati má být hlavním bodem obhajoby. "Je nemyslitelné, aby v jednadvacátém století byla tak mizerně zabezpečená trať," řekl Tibor Rovňák.

Za řidičem v pátek poprvé přišli vyšetřovatelé, řidič ale výpověď odmítl. "Dohodli jsme se v pondělí s původním vyšetřovatelem z Nového Jičína, že řidiče vyslechnou až příští týden, až se zlepší jeho fyzický i psychický stav. Jenomže ostravští vyšetřovatelé, kteří případ převzali, trvali na tom, že jej vyslechnou už v pátek. Řidič tedy odmítl vypovídat, výslech by se měl uskutečnit ve čtvrtek," řekl právník Rovňák.

Řidič už ujde několik kroků, má ale obvázané ruce i nohy, při nehodě utrpěl mimo jiné zlomeninu ruky, má rozdrcený malíček ruky a naštípnutou páteř.

"Zatímco fyzický stav řidiče je stabilizovaný, psychicky je na tom velmi špatně," řekla dnes ráno mluvčí nemocnice Marie Dlabalová.

Podrobnosti o průběhu vyšetřování nechtěla policie sdělit. "Vyšetřování i nadále intenzivně probíhá. K zahájení trestního stíhání proti konkrétní osobě zatím nedošlo," sdělila ostravská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Policisté podle jejích slov nadále zkoumají veškeré aspekty, které byly příčinou tragické události.

Podle Práva ve středu navštívili řidiče v nemocnici jeho kolegové. Ti mu prý zamlčeli, že si srážka vyžádala tři mrtvé. "Kdyby mu řekli o smrťácích, tak by se sesypal," citovalo Právo jednoho z kolegů řidiče.

Zraněný čtyřiadvacetiletý řidič navíc vůbec nedokázal svým spoluzaměstnancům vysvětlit, proč na trať vjel.

Mladého tramvajáka už dříve během roku, který v kabině tramvaje odjezdil, dvakrát postihla smůla. "Měl dvě nehody, ale ty byly z jeho strany nezaviněné, v obou případech do něj narazila auta. Měl smůlu, asi to neštěstí přitahuje," řekl MF DNES úřadující ředitel ostravského Dopravního podniku František Kořínek. - rozhovor s ředitelem Kořínkem čtěte zde

, ,

Video