Drážní inspektoři a policejní vyšetřovatelé prohlíželi v depu vraky tramvají, které se 11.4. 2008 čelně srazily

Drážní inspektoři a policejní vyšetřovatelé prohlíželi v depu vraky tramvají, které se 11.4. 2008 čelně srazily | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Ostravský dopravce necítí ani morální vinu za tragický střet tramvají

  • 30
Bývalý ředitel Ostravského dopravního podniku František Vaštík a jeho nástupce František Kořínek před Okresním soudem v Novém Jičíně odmítli byť i morální odpovědnost za tragickou srážku tramvají na ostravské jednokolejce. Při nehodě zemřeli tři lidé a desítky dalších byly zraněny.

O odpovědnosti dopravního podniku mluvili u soudu už dříve cestující, kteří střet přežili, a tímto směrem se ubírá obhajoba souzeného řidiče jedné ze souprav Petra Hrocha, který čelí obžalobě z obecného ohrožení. - čtěte Řidič ostravské tramvaje uznal u soudu vinu za srážku, nešetřil omluvami

Sám Hroch uvedl, že je hlavním viníkem. Připustil ale, že jednokolejná trať, které dodnes chybí elektronické jištění, mohla mít lepší bezpečnostní opatření. To by pak mohlo zabránit tomu, aby na trať tramvaje proti sobě vyjely.

"Necítím vinu. Trať byla schválena a nebyly na ní zjištěny žádné nedostatky," uvedl před soudem Vaštík. On i jeho nástupce Kořínek trvají na tom, že vedení podniku v souvislosti s nehodou nic nezavinilo. Soudkyni ale museli vysvětlovat, proč se neřešily mimořádné události, které se na trati ještě před tragickou srážkou staly. Na jednokolejné trati totiž tramvaje v minulých letech proti sobě několikrát vyjely. Vždy ale stihly zabrzdit a situace se vyřešila couváním.

Dopravnímu podniku proto Drážní inspekce za nenahlášení a neřešení těchto mimořádných událostí udělila dvě pokuty v celkové výši 1,2 milionu korun. I před soudem Kořínek zopakoval svá slova, kterými se bránil už při udělení pokut. Tvrdí, že z pohledu Dopravního podniku Ostrava se nejednalo o mimořádné události, a proto nikdo necítil potřebu něco hlásit.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek výslechem dalších svědků. Podle obhájce je možné, že bude v odpoledních hodinách vynesen rozsudek.

Nehoda se stala loni 11. dubna. Hmotná škoda byla vyčíslena na nejméně 2,6 milionu korun. Z 87 cestujících tři lidé zemřeli, 11 jich utrpělo těžkou újmu na zdraví s léčením delším než šest týdnů, 29 lidí bylo zraněno středně těžce a 22 cestujících utrpělo poranění lehká. Policie jako jediného viníka určila řidiče jedné ze souprav. Dnes už bývalý zaměstnanec dopravního podniku řekl, že vinu cítí a je připraven přijmout trest. Ve vězení by mohl strávit až osm let.

,

Video