Slovenská policie začala zjišťovat možné příčiny mužova úmrtí. Ilustrační foto

Slovenská policie začala zjišťovat možné příčiny mužova úmrtí. Ilustrační foto | foto: Adéla Kolátorová

Ostatky Čecha v Tatrách zřejmě patří muži z Brna, potvrdila policie

  • 5
Kosti, které našel v pátek krátce před polednem třicetiletý turista ve Vysokých Tatrách, mohou patřit obyvateli Brna. Ostatky ležely v tatranské Koprové dolině v lokalitě pod Kriváněm zvané Škaredý žlab.

"Mohu potvrdit, že u kostí se našel občanský a řidičský průkaz šestatřicetiletého Jana Z. z Brna," řekl mluvčí prešovské policie Daniel Džobanik.

Kromě dokladů se u kostry našla i termoska, GPS navigace a peněženka. Přivolaná Horská záchranná služba kostru i nalezené věci dopravila do Starého Smokovce, kde přivolaný lékař konstatoval úmrtí před třemi až pěti lety. V současnosti ostatky čekají na pitvu v Popradě.

Ve Škaredém žlabu ani jeho okolí nevede žádný oficiální turistický chodník. To je také pravděpodobně důvod, proč kosti ležely na místě tak dlouho bez povšimnutí.

"Je to roklina, kde můžete na jedné straně bez problémů chodit v sandálech v mírném terénu a na straně druhé jsou tam i velmi obtížná místa.

"Muž, jehož kostra se našla, tak například mohl odněkud spadnout, ale to je zatím jenom spekulace. Víc o příčinách smrti řekne pitva," uvedl Martin Matúšek z Horské záchranné služby.

Skutečnost, že se případ opravdu týká muže z Brna, nelze podle Džobánika zatím s jistotou potvrdit. "Budeme kontaktovat českou policii a jeho potenciální příbuzné, abychom od nich získali vzorek DNA. Teprve po jeho porovnání s DNA z ostatků budeme moci jeho totožnost potvrdit, či vyvrátit," uzavřel Džobanik. - čtěte více o nálezu ostatků

Slovenská policie prozatím začala zjišťovat možné příčiny mužova úmrtí. "Zatím jsme ze slovenské strany nedostali žádné podklady. Hned jak se k nám dostanou, samozřejmě projdeme databázi pohřešovaných. Nyní jsme informováni tak na úrovni médií," řekla brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

"Pokud nepočítám chovance na útěku a odsouzené, kteří nenastoupili do výkonu trestu, tak za rok v Brně řešíme průměrně dvě stě případů pohřešovaných. Často se jedná například o starého člověka se sklerózou, který se nevrátil z pravidelné procházky. Téměř všechny případy se nám ale podaří úspěšně uzavřít. Těch nevyřešených je opravdu jen pár," dodala mluvčí.


Video