Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Radek Cihla, MF DNES

Osm lidí zemřelo v mikrobusu po střetu s kamionem

  • 228
Nejtragičtější nehoda za posledních několik let uzavřela ve středu večer silnici I/7 u Panenského Týnce na Lounsku. Zemřelo osm lidí. Na jednom z nepřehledných úseků trasy, která spojuje Prahu a Chomutov, se srazily nákladní vůz, mikrobus a osobní auto. V tom se zranil jeden člověk.

"Lounská hasičská jednotka vyjela k nehodě v půl sedmé večer," sdělil iDNES.cz mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

K nehodě došlo ve směru z Loun na Prahu, kterým jel mikrobus. Právě v něm zemřelo všech osm obětí, dělníků z instalatérské firmy. "Jeli do práce," řekl iDNES.cz muž, který zvedl telefon uvedený na zdemolovaném autě.

V osobním autě Škoda Fabia byl podle Marvana jeden člověk zraněn.

Nehoda u Panenského Týnce""K neštěstí došlo poté, co 41letý řidič fabie, jedoucí ve směru od Prahy na Chomutov, předjížděl nákladní vozidlo a když se vracel do svého jízdního pruhu, v protisměru se bočně střetl s protijedoucím tranzitem, který se následkem této nehody stal neovladatelným a čelně se srazil s dalším kamionem," upřesnila ve čtvrtek ráno lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Nehoda u Panenského TýnceJednoznačného viníka policie zatím neurčila, nehodu vyšetřuje. O složitosti situace svědčí i to, že ještě několik hodin po srážce nebyli lidé z havarovaného mikrobusu vyproštěni. Kusy vraků se rozletěly do širokého okolí.

Silnice byla nakonec uzavřena osm hodin. Teprve po druhé hodině ráno se podařilo odklidit následky nehody a uvolnit hlavní tah z Loun na Prahu.

Nehoda Panský Týnec

Silnice I/7, která protíná tři regiony a Prahu, je vůbec nejnebezpečnější trasou v Ústeckém a Středočeském kraji. Ročně tam policie vyjíždí k desítkám nehod a každý rok umírají lidé. Ostatně stala se tu i třetí nejtragičtější havárie v novodobých dějinách, v prosinci roku 2005 tu po srážce osobního a nákladního auta zahynulo pět lidí.

Trasa z Loun do Prahy měří zhruba 40 kilometrů, na poměrně kvalitním povrchu to řidiče svádí k předjíždění a rychlé jízdě. Ta je většinou příčinou zdejších havárií.

"Láká to tam k předjíždění, ale řidiči často špatně odhadnou vzdálenost," vysvětlil nedávno pro MF DNES Rudolf Náhlovský, šéf dopravní policie v Lounech. 

Předjíždění je navíc velmi problematické kvůli profilu trasy, silnice vede z kopce do kopce a řidiči nemají šanci vidět na delší vzdálenost.

Dnešní kolize je zřejmě nejtragičtější silniční nehodou od března 2003, kdy u jihočeských Nažidel zahynulo 19 cestujících v autobuse. Dvacátý člověk zemřel na následky zranění v roce 2006.

. Dopravní nehody s pěti a více oběťmi

20 obětí:
8. března 2003 - Nedaleko obce Nažidla na Českokrumlovsku havaroval patrový autobus.

10 obětí:
2. února 1999 - Nedaleko obce Středokluky (Praha-západ) narazil řidič linkového autobusu do odstavené Tatry a osobního auta.

8 obětí:
13. února 2008 - Osm lidských životů si vyžádala dopravní nehoda na rychlostní silnici R7 u Panenského Týnce na Lounsku. Střetly se tam nákladní vůz, mikrobus a osobní automobil.

6 obětí:
28. srpna 2004 - U obce Gajer nedaleko Litomyšle narazila dodávka do
osobního auta, v němž jely dvě rodiny na dovolenou. Přežil pouze roční chlapec, který spal v zavazadlovém prostoru.
16. července 2006 - Linkový autobus narazil u obce Zdiby do mostního pilíře na dálnici. Na místě zahynulo pět lidí, mezi nimi i devítiletý chlapec. Další žena zemřela při převozu do nemocnice. "Asi jsem usnul," řekl záchranářům šokovaný 59letý řidič. Měl jen zlomené zápěstí. V době tragédie bylo v autobuse i s řidičem 14 lidí.

5 obětí:
12. října 2004 - Pět mužů zahynulo po srážce tří aut na silnici mezi Plzní a Domažlicemi nedaleko Chotěšova na Plzeňsku. Čtyři zemřeli na místě, pátý o několik hodin později v nemocnici.

30. prosince 2004 - Pět životů si vyžádala srážka osobního automobilu s nákladním u Postoloprt na Lounsku.

5. července 2005 - Při nehodě u Moravské Třebové na Svitavsku zahynulo pět lidí.

16. června 2006 - Pět lidí zemřelo při dopravní nehodě u Milovic na Břeclavsku.

30. září 2006 - Na rychlostní komunikaci v Prostějově zemřelo po nárazu osobního auta do stojícího kamionu pět osob.

28. listopadu 2006 - Na silnici z Klatov do Železné Rudy u obce Běšiny se čelně srazila dvě auta. Výsledkem bylo pět mrtvých.

, , ,

Video