Golf jel podle svědků velkou rychlostí a bez rozsvícených světel.

Golf jel podle svědků velkou rychlostí a bez rozsvícených světel. | foto: Radek Cihla, MF DNES

Opilý řidič zabil muže, bodů a ztráty řidičáku se bát nemusí

  • 129
Na loňském tuningovém srazu v Mimoni sice v opilosti zabil člověka, nepřijde ale o řidičský průkaz, nepřibude mu ani jediný trestný bod. Tehdy osmnáctiletý řidič Volkswagenu Golf totiž v areálu bývalého letiště, kde se akce Mimoňské války konala, nejel po pozemní komunikaci.

"Na účastníky srazu se na bývalém letišti nevztahovala právní úprava zákona o pozemních komunikacích," řekl k vývoji případu, o němž informoval Deník, František Ondřej, vedoucí odboru dopravy českolipské radnice.
 
Areál dostal kolaudaci právě jako letiště, proto pod pojem pozemní komunikace nespadá. Nejednalo se tedy o dopravní nehodu. V těchto prostorách je podle policie problematická i prevence.

"V areálu jsme například nemohli provádět preventivní zkoušky, jestli účastníci neřídí pod vlivem alkoholu," uvedla Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Řidičům dávali "dýchnout" až po výjezdu z areálu.
 
Mladíka však čeká za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a ohrožení pod vlivem návykové látky soud. Po nehodě nadýchal 1,56 promile alkoholu, krevní test odmítl. Státní zástupce jej 12. prosince obžaloval.

K neštěstí došlo v pátek 24. srpna, hodinu před půlnocí. Podle očitých svědků jel tehdy osmnáctiletý mladík se svým Volkswagenem Golf velkou rychlostí v místě, kde se pohybovalo množství lidí. Při jízdě bez zapnutých světel porazil devětačtyřicetiletého muže ze Semil, který ráno podlehl v českolipské nemocnici těžkým zraněním.

Na akci bylo až třicet tisíc lidí a sedm tisíc aut. V areálu platila některá omezení, nesmělo se tu například jezdit rychleji než 30 kilometrů v hodině. Platil tu i zákaz alkoholu za volantem. Někteří účastníci jej však nerespektovali.


Video