Opilec zlomil prst zdravotníkovi

  • 12
Opilý 44letý muž z Ostravy napadl ve čtvrtek v podvečer posádku olomoucké záchranné služby, která ho převážela do nemocnice k ošetření. Padesátiletému zdravotníkovi, který ke zraněnému muži ležícímu na zemi mezi obcemi Lošov a Svatý Kopeček vyjel, útočník zlomil prst na ruce.

"Zraněný jevil známky opilosti, ale při nakládání do sanitky byl klidný. Při převozu k ošetření do olomoucké Fakultní nemocnice ovšem začal být agresivní," popsal situaci ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareš.

"Napadl padesátiletého zdravotního bratra jedoucího s ním v zadní části vozu. V tom okamžiku řidič sanitu zastavil a pomohl kolegovi útočníka zpacifikovat. Poté přivolali policii," dodal Mareš.

Muž, který nejprve putoval k ošetření do fakultní nemocnice a poté na záchytnou stanici ve Šternberku, zdravotníkovi zlomil malíček pravé ruky. V pracovní neschopnosti bude záchranář minimálně tři týdny.

V letošním roce jde už o druhé napadení olomouckých pracovníků záchranné služby. K prvnímu došlo v lednu, kdy v Šumperku pacient francouzskou holí udeřil záchranáře.

"Tento incident se naštěstí odešel bez zranění," doplnil Mareš. To je podle něj důvod, proč v nejbližší době začne druhé kolo kurzů sebeobrany. Zaměstnanci záchranky před časem prošli kurzem sebeobrany u olomoucké městské policie. Hrubě se k našim zasahujícím zaměstnancům chovají hlavně opilci a psychicky nemocní lidé, řekl Mareš.

Opakované případy brutálních útoků na zdravotníky, hasiče a další záchranáře přiměly parlament k přijetí novely trestního zákona. Podle ní je od 1. ledna letošního roku útok na záchranáře považován za přitěžující okolnost. Soud se tak může při ukládání trestu přiklonit k horní hranici trestní sazby.


Video