Ondřej Plašil (ODS)

Ondřej Plašil (ODS) | foto: ondrejplasil.cz

Odvolací soud potvrdil poslanci Plašilovi trest za řízení v opilosti

  • 14
Středočeský krajský soud potvrdil trest poslanci Ondřeji Plašilovi, kterého policie přistihla opilého za volantem. Kutnohorský okresní soud mu letos v březnu uložil pokutu 20 tisíc korun a zákaz řízení na 14 měsíců.

"Respektuji rozhodnutí soudu, poradím se s právníkem, jak postupovat dál," řekl po rozhodnutí Plašil.

Policisté poslanci loni v srpnu při kontrole před Žandovem na Kutnohorsku naměřili 1,24 promile alkoholu v krvi.

"Řidič jel ze strany na stranu. I když to byla jízda pod padesát kilometrů v hodině, jel nebezpečně, nemohl jsem ho předjet, trhal volantem," popsal srpnovou epizodu policista Roman Teplý.

Přivolaní kolegové poslance po chvíli dohnali. Stál u krajnice a volal bratrovi, aby mu dovezl léky na nevolnost. "Byl komunikativní, nejevil známky opilosti a nebyl agresivní. Předložil nám doklady a poté průkaz poslance," popsal jeden ze zasahujících policistů. Policisté poté u Plašila zjistili z dechové zkoušky přítomnost alkoholu.

Poslanec však výši zjištěného alkoholu zpochybňuje. Před prvoinstančním soudem řekl, že ten den odpoledne vypil dvě piva. Tomu ale podle něho naměřený zbytkový alkohol neodpovídá.

Zjištěný alkohol vysvětloval tím, že se mu při noční cestě udělalo nevolno a kvůli špatnému pocitu v ústech použil ústní sprej. Soud označil jeho výpověď za účelovou.

"Ústní vodě nešlo uvěřit, obhajoba byla nepravdivá," podotkla soudkyně Helena Rudá.

Plašil se vyšetřování nebránil a sám požádal kolegy, aby ho zbavili poslanecké imunity. Soud mu pak uložil trestním příkazem pokutu 20 tisíc korun a čtrnáctiměsíční zákaz řízení, poslanec ale proti rozhodnutí podal odpor. Konalo se tak hlavní líčení, ve kterém soud dospěl k stejným závěrům.

,

Video