Obžaloba: Stavebniny vykradli policisté

  • 16
V noci přijeli ke stavebninám v Klatovech, přeštípali zámky a ukradli věci za 800 tisíc. Tak před soudem popisuje státní zástupce Václav Královec jednání devětadvacetiletých policistů Davida Háse a Josefa Vavrici. Obžalovaní tvrdí, že s krádeží nemají nic společného.

Ze skladů podle obžaloby odvezli věci, které mohli lehce prodat stavebníkům, nebo sami použít při opravách domů.

"Z jednoho skladu odcizili radiátory, bojler, sprchový kout, měděné plechy, z druhého skladu zmizela střešní okna a folie," vypočítal žalobce Královec věci v hodnotě přesahující osm set tisíc korun.

Hás i Vavrica jakoukoli spojitost s krádežemi popírají. Není to pravda, nebudeme vypovídat, všechno jsme už řekli předtím při výsleších, vysvětlovali ve středu obžalovaní klatovskému soudci Jaromíru Veselému.

Policisté ze speciální jednotky oba strážce zákona zatkli asi tři týdny po krádeži. "Přišli v kuklách a sebrali mě. Skončil jsem ve vazbě a pak mě propustili od policie. Ale já jsem nic neudělal," řekl Hás, který je v současné době bez práce.

Při domovních prohlídkách policisté našli asi třetinu ukradených věcí ve stodole u domku, který Hás opravuje. Dočasný sklad měl půjčený od rybářů. "Všechny věci jsem koupil od neznámého člověka asi za padesát tisíc korun. Ale doklad k tomu nemám," přiznal.

Když policisté věci nakládali do avie a odváželi je, byl u toho i Miroslav Suchan. "Zakuklenci přijeli ke mně domů, že musím jet s nimi. Stál jsem hodiny na dešti u stodoly a oni to nakládali. U každé věci se mě ptali, jestli je rybářů. Zabavených věcí byla plná avie. Když chtěli odjet, auto jim zapadlo. Nakonec jsme ho tahali traktorem," vysvětloval ve středu svědek.

Advokáti souzených zpochybnili práci lidí pracujících na objasňování této kauzy a poukázali na neúplnost spisu, který soudce dostal.

"Schází v něm například výslech Háse z jedenáctého srpna, kde vše podrobně popsal a vysvětlil," řekl advokát Jan Křivánek. Trvá na tom, aby státní zástupce dokumenty dodal do dalšího jednání soudu.

Oběma souzeným hrozí až osmileté tresty. Zatímco Vavrica je postaven mimo službu, Háse, který dříve sloužil i u zásahové jednotky, nadřízení už loni vysvlékli z uniformy.

Na lavici obžalovaných jsou s nimi ještě dva kamarádi. Hasův bratranec podle obžaloby dodal pákové nůžky na přestříhávání zámků. Druhý ze souzených pro změnu sehnal dodávku, v které pak měli lup odvézt.

,

Video