Neřízené vagony přijely přes hranice

  • 25
Čtyři nikým neovládané nákladní vagony ujely ráno z rakouské železniční stanice Gmünd. V Českých Velenicích narazily do odstavených vozů. V nekontrolovatelné soupravě byla i cisterna s nebezpečnou látkou. Část jí vyšplouchla ven.

"Vlaky se zastavily o odstavené vozy na naší straně hranice," potvrdil iDNES operační důstojník jihočeských hasičů.

Při nárazu skrz odvětrávací ventily na vagonu vyšplouchl ven chlornan a zasáhl asi jeden metr čtvereční půdy.

"Jednotka provedla očištění a spláchnutí do sběrného kanálu," dodal operační důstojník. Látka reakcí se vzduchem zplynovatěla, takže nehrozilo nebezpečí.

"Během jízdy došlo k poškození jedné výhybky. Zaměstnancům Českých drah se vozy podařilo zastavit. Svou pohotovostí a přestavením výhybek na volnou kolej těsně před přijíždějícími vozy zabránili daleko větší nehodě," vysvětlil iDNES mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Podle Zdeňka Neusara bude České dráhy oprava, obnovení provozu a měření stát několik tisíc korun.

Nehodou se zabývají policisté ze Suchdola nad Lužnicí. "Nikdo se nezranil a škoda je jen na výhybce. Vlastně se nic moc nestalo," poznamenal vedoucí policejního oddělení Karel Böhm.

O havárii se oficiálně nedověděl ani městský úřad. "Řekl mi to manžel, který je strojvedoucím. Koleje vedou k nám z Rakouska z kopce, možná to tak na první pohled ani nevypadá," uvedla tajemnice českovelenického městského úřadu Hana Dvořáková.

,

Video