Josef Konečný

Josef Konečný | foto: Radek Miča, MF DNES

Nepolapitelného pytláka odhalila žárlivost

  • 24
Myslivci o něm mluvili jako o nepolapitelném pytlákovi. Policie u něj loni našla 1350 kusů paroží skoro za osm milionů. Jednačtyřicetiletý Josef Konečný z Ořechova u Brna je stíhaný za pytláctví, ale soud v pondělí projednával jiný jeho skutek, který trofeje prozradil.

Opilý Konečný totiž podle obžaloby loni 25. října hledal svou manželku, kterou podezíral z nevěry, a přitom kolem sebe střílel.

V nedalekých Syrovicích vypálil na dům. Jedna z kulek zasáhla projíždějící automobil a zranila na krku dvaadvacetiletého řidiče.

Při domovní prohlídce pak policisté našli u útočníka, který do svého zatčení pracoval jako puškař v brněnské Zbrojovce, množství loveckých trofejí a různé částí zbraní. Za ublížení na zdraví, nedovolené ozbrojování, pytláctví a výtržnictví mu teď hrozí až osm let.

Konečný se u soudu dušoval, že je nevinný a tvářil se jako by se mu dělo bezpráví. Tvrdil, že byl opilý a na střelbu si nepamatuje. "Policie od začátku lže a manipuluje s důkazy. Ze žádné z mých zbraní se nestřílelo," soptil obžalovaný.

Soud má nouzi o důkazy, jelikož se zatím nenašla ani jedna ze dvou zbraní, z nichž padly výstřely. Policie tvrdí, že je stačil Konečný nebo někdo jiný schovat.

Svého potomka se u soudu zastával Josef Konečný starší, ale na druhé straně přiznal, že syn měl poslední dobou problémy s alkoholem.

"Říkal jsem mu, nechlastej. Cítil jsem, že to u nich doma neklape, proto jsme k nim se ženou už šest nebo sedm let nechodili," popsal Konečného otec, sám bývalý reprezentant ve střelbě.

Puškař nashromáždil za uplynulých dvacet let rozsáhlou sbírky paroží srnců, jelenů, daňků i kamzíků. Kdyby se do toho započítala i hodnota zvířat, vyšplhala by se škoda podle znalce skoro na 10 milionů.

Konečného obhájce je přesvědčen, že bude obtížné jeho klientovi pytláctví prokázat. Tuto kauzu bude soud projednávat samostatně.

Především ořechovští myslivci si zhluboka oddechli, že je Konečný ve vazbě. Nikdo ho prý totiž neměl šanci chytit při činu.

"Přitom, jak si v hospodě cucnul, měl ramena a pověděl na sebe, jak třeba řádil v Radosticích. Tamní myslivci ho pak zmazali, ale víc dělat nemohli. Byl to raubíř, ale strašně nadaný a v lese se vyznal jako málokdo," popisuje předseda mysliveckého sdružení v Ořechově Václav Trenz.

Konečný byl před třinácti lety také členem mysliveckého sdružení. Ale když upytlačil jelena, přišel o lovecký lístek a dostal podmínečný trest. Podle myslivců ho však nic nezastavilo, své metody pořád vylepšoval, měl tlumiče na zbraně.

O unikátní sbírku paroží, uloženou zatím v policejním skladu, projevili zájem jak ořechovští myslivci, tak obecní úřad. Někteří by zase rádi viděli sbírku na zámku v Rosicích. O trofejích rozhodne Úřad pro zastupování státu, kterému propadly.

,
Témata: Alkohol, Nevěra, policie, soud

Video