Nepodváděl jsem, tvrdí bývalý šéf úřadu

  • 1
Prostějov - Před prostějovským soudem stanul bývalý šéf tamního školského úřadu Jiří Suchomel. Je obžalován z podvodů a zpronevěr za šest set tisíc korun z doby, kdy v Prostějově šéfoval středisku služby škole. Hrozí mu až tři roky vězení. Suchomel jakékoliv obvinění odmítá.

Suchomel se poté, co odešel ze střediska, stal prvním mužem školství na Prostějovsku. Z tohoto postu ale byl po odhalení případu odvolán.

U soudu většinou tvrdil, že za skutky popsané v obžalobě nemůže, nemá s nimi nic společného nebo o nich nic neví. "Nemohlo se stát, aby vedení některé školy podepsalo převzetí například televize a ta na školu nebyla dodána," hájil se u soudu.

Jeho advokát Milan Staněk z Brna pak soudu navrhl, ať se zamyslí, zda některé skutky nejsou již promlčené. "I tak bychom požadovali proces, protože můj klient se chce u soudu úplně očistit," řekl advokát. Soud po výslechu Suchomela případ odročil na konec května.

Kvůli účetnictví musela odejít i Suchomelova manželka

Středisko prý koupilo víc elektroniky, než přišlo do škol
Suchomel již ve školství nepracuje, nyní je zaměstnancem pojišťovny Kooperativa. Bývalý ředitel Školského úřadu v Prostějově čelí podezření ze stotisícových zpronevěr a podvodu na Středisku služby škole v Prostějově.

Suchomel je podezřelý, že Středisko služby škole nakoupilo v posledních letech víc učebních pomůcek, elektroniky, televizí či videopřehrávačů, než se dostalo do škol v okrese. Chybějící přístroje se prodávaly levněji pod rukou, nebo existovaly jen na papíře, přestože je středisko zaplatilo.

Kriminalisté dokonce u několika pracovníků prostějovského školství zabavili televize, které měly být papírově na základních školách. Tito lidé přitom do protokolu potvrdili, že přístroje před lety koupili právě od Suchomela. Jde o desítky položek a škodu okolo šesti set tisíc korun.

Jsem nevinný, tvrdí Suchomel
Suchomel se ke svému případu příliš nevyjadřoval, akorát jednou prohlásil, že je nevinen. "Nic neprokazuje obvinění z trestných činů. Považuji za nutné jasně vyslovit, že tato obvinění v plném rozsahu odmítám," uvedl dřív.

Ministerstvo školství ho po několika měsících policejního vyšetřování nakonec odvolalo z funkce ředitele Školského úřadu v Prostějově.

Policie měla velmi komplikovanou práci, neboť ministerstvo školství příliš nespolupracovalo a většina svědků proti Suchomelovi, například ředitelé škol, byla jeho podřízenými, když dělal šéfa školského úřadu v Prostějově. "To nekomentuji," poznamenal vyšetřovatel.

Kriminalisté prověřovali ještě i jiná podezření, která mají souvislost se Suchomelovým působením na Středisku služby škole a také na Školském úřadě. V těchto kauzách ale žádné obvinění nepadlo.


Video