Peter Moravčík a Juraj Vagašský před soudem.

Peter Moravčík a Juraj Vagašský před soudem. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Nejvyšší soud snížil tresty prodejcům uranu

  • 3
Nejvyšší soud snížil tresty dvěma Slovákům usvědčeným z pokusu o prodej uranu. Dostali o dva roky méně, než jim určil brněnský krajský a později i vrchní soud. Ve vězení stráví 8 a 6 let.

Soud rozhodl, že uran nebyl v prodávané podobě jedem. Vlastnosti jedu mohl získat až po složitějších chemických úpravách.

"Jsem rád, že soud uznal, že prodávaný materiál nebyl tak nebezpečný, jak se z počátku myslelo," řekl advokát obou prodejců Richard Novák. - více zde

Za necelé tři kilogramy radioaktivního uranu požadovali osmačtyřicetiletý Juraj Vagašský a šestapadesátiletý Peter Moravčík šest set tisíc amerických dolarů, tedy přibližně čtrnáct milionů korun.

Uran se snažili prodat loni v listopadu v Česku. Policisté bývalé slovenské důstojníky zatkli přímo při výměně uranu za peníze v brněnském hotelu Voroněž. Domnělý kupec byl totiž ve skutečnosti policejní agent. 

O tom, že někdo v Česku nabízí nelegálně radioaktivní materiál, se předtím policisté dozvěděli od svého informátora. Podařilo se jim Vagašského kontaktovat, dohodli se s ním na ceně a připravili schůzku. Když Slováci přepočítávali peníze, vtrhlo do salonku policejní komando a oba zatklo.

Dodnes není jasné, odkud bývalí důstojníci uran měli. Vagašský tvrdil, že pocházel od ruské mafie, která mu pak vyhrožovala likvidací celé rodiny, pokud nebude spolupracovat při prodeji látky.

,

Video