Filip Matoušek u soudu brečel. Za vraždu batolete mu hrozí 15 let. Soudce prohlásil, že tak otřesný případ nepamatuje.

Filip Matoušek u soudu brečel. Za vraždu batolete mu hrozí 15 let. Soudce prohlásil, že tak otřesný případ nepamatuje. | foto: Ladislav Němec

Nejvyšší soud potvrdil výjimečný trest za vraždu dítěte horkou sprchou

  • 31
Nejvyšší soud odmítl dovolání Filipa Matouška ze Soběslavi, který dostat 17 let vězení za vraždu dítěte horkou sprchou. "Dovolání je zjevně neopodstatněné. Soud nenašel žádné nesrovnalosti," uvedl mluvčí Petr Knötig.

Matoušek podle obžaloby úmyslně opařil dvacetiměsíční dítě své přítelkyně proudem vody o teplotě 83 stupňů Celsia a nepřivolal mu pomoc. Lékaře zavolala až matka, která se vrátila z práce druhý den ráno. Dítě, které utrpělo popáleniny na 65 procentech těla a velice trpělo, zemřelo za dva dny ve vinohradské nemocnici.

V dovolání Matoušek požadoval nové projednání případu u Vrchního soudu v Praze. Podle obhajoby nebyl srozuměn s následky svého jednání. Údajně nevěděl, že v důsledku opaření hrozí dítěti smrt, a proto nelze jeho čin hodnotit jako vraždu. Soudci Nejvyššího soudu ovšem v neveřejném jednání seznali, že právní kvalifikace činu je správná.

Muž, který se původně přiznal policistům, u soudů v Táboře i Praze svou vinu popíral. Tvrdil, že ho k výpovědi donutila policie. Své jednání se snažil omluvit i tím, že byl silně opilý.

Zločin se stal předloni 6. prosince. Muž bydlel v bytě své přítelkyně v Soběslavi a často hlídal její dvě děti, když odcházela na noc do práce.

Osudnou noc sledoval v televizi fotbal. Malý chlapec nechtěl usnout a hlasitě plakal. Matoušek pláč nevydržel, dítě svlékl z pyžama a odnesl ho do sprchy. Když zjistil, že je chlapec opařený, snažil se ho prý ochladit studenou vodou.

Olupující se pokožku mu namazal krémem, znovu ho oblékl a uložil.

Záchranáře nepřivolal. Bál se, že půjde do vězení, protože byl v podmínce za loupežné přepadení. Kdyby okamžitě kontaktoval záchrannou službu, mohl podle znalce zachránit dítěti život.


Video