Dcera Ondřeje Neffa Irena s manželem Robertem Neffem Novákem

Dcera Ondřeje Neffa Irena s manželem Robertem Neffem Novákem | foto: Archiv rodiny

Neff: Podezření ze zmizení mé dcery padá na jejího manžela

  • 218
V případě pohřešované Ireny Neffové, dcery známého spisovatele a publicisty, se zřejmě objevily nové skutečnosti. Policie zatím pouze potvrdila, že pokračuje ve vyšetřování. Ondřej Neff ale s odvoláním na kriminalisty oznámil, že Ireně mohl ublížit jeho zeť.

Policie v pátrání zatím pokračuje a odmítá sdělit podrobnosti, prověřují se všechny možné verze případu. Jisté ale je, že se zaměřila na manžela Ireny Neffové Roberta Neffa Nováka.

"Je vedeno vyšetřování pro podezření z trestného činu zbavení osobní svobody," řekl iDNES.cz mluvčí policie Ladislav Bernášek.

Potvrdil to také Ondřej Neff, u kterého policie provedla domovní prohlídku. "Policisté právě odešli," sdělil iDNES.cz krátce před druhou hodinou odpoledne. Jeho zetě prý kriminalisté nezadrželi, ale vyslýchají ho. To je zřejmě také důvod, proč nelze získat jeho vyjádření.

V soudním zdůvodnění prohlídky se objevily podle Neffových slov šokující skutečnosti. Ukázalo se, že než jeho dcera zmizela, došlo mezi ní a manželem ke konfliktu.

Irena Neffová"Tato hádka byla projevem dlouhotrvající krize a moje dcera uvažovala o ukončení svého vztahu. Podle této zprávy existují i další materiály naznačující, že Robert Neff Novák se mohl na mé dceři dopustit trestného činu," uvedl Neff.

"Z jiných zdrojů jsem se bohužel dozvěděl i další věci, jako například to, že moji dceru opakovaně mlátil," dodal.

O manželských problémech své dcery se prý Neff dozvěděl až díky vyšetřování. "Je to pro mě zarážející," řekl iDNES.cz s tím, že do svého zmizení nedávala nic podobného najevo.

"Přirozeně že se i nadále dívám na svého zetě jako na nevinného. Nicméně nemohu se ubránit zásadní změně vztahu k němu poté, kdy vyšetřování vzalo tento obrat, kdy mi můj dům prohledává policie a on sám je vyšetřován oddělením vražd," vyjádřil Neff své znepokojení.

Zmínil také, že po zmizení dcery byly jeho vztahy se zetěm v pořádku a korektní. Robert Neff Novák ho i požádal o zveřejnění informací o Ireně na internetu. "Byl bych rád, aby to celé bylo nedorozumění," dodal Neff.

Kriminalisté začali Irenu Neffovou hledat 24. února poté, co se nevrátila ze cvičení. "Podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z omezování osobní svobody - to je formulace, která umožňuje řádné policejní pátrání," uvedl tehdy Neff na svém webu. - o případu čtěte zde

Ondřej Neff upřesnil, že poslední stopa po ní končí v sobotu 23. února ve 20:29, kdy byl od sítě odpojen její mobilní telefon.

. Prohlášení Ondřeje Neffa a jeho syna

Naděje zbývá nepatrně málo
Od neděle 24. února postrádáme moji dceru Irenu. Údajně měla odejít někdy kolem půl desáté na cvičení do fitcentra, tam ji ale neviděli. Nikdo ji dokonce neviděl z domu odejít. Jako mylné a zavádějící se ukázaly všechny zprávy o tom, že ji někdo tam či onde spatřil.
Nyní mám v ruce soudní příkaz k domovní prohlídce, ze kterého vyplývají skutečnosti pro mě šokující. Konstatuje se tu, že poslední stopa po mé dceři končí v sobotu ve 20:29, kdy byl od sítě odpojen její mobilní telefon. Dále se tu uvádí, že toho večera se s ní pohádal její manžel Robert Neff Novák. Dále se ukázalo, že tato hádka byla projevem dlouhotrvající krize a že moje dcera uvažovala o ukončení svého vztahu. Podle této zprávy existují i další materiály naznačující, že Robert Neff Novák se mohl na mé dceři dopustit trestného činu. Přirozeně že se i nadále dívám na svého zetě jako na nevinného. Nicméně nemohu se ubránit zásadní změně vztahu k němu poté, kdy vyšetřování vzalo tento obrat, kdy mi můj dům prohledává policie a on sám je vyšetřován oddělením vražd. Z jiných zdrojů jsem se bohužel dozvěděl i další věci, jako například to, že moji dceru opakovaně mlátil. Stále chovám jiskřičku naděje, že jde jenom o děsivé nedorozumění a že se moje dcera v pořádku vrátí domů ke své dcerce a mé vnučce. Nicméně musím připustit, že ta jiskérka je nepatrná a každou hodinou hasne.
Ondřej Neff, otec Ireny Neffové

Ztratil moji důvěru
Cítím hluboké zklamání. Až do včerejšího dne jsem se snažil mému švagrovi věřit, třebaže se během dnů na mě valily nové a nové pro mě šokující informace. Zoufám si z toho, že mě sestra neinformovala o pravém stavu věcí. Žil jsem s nimi v našem rodinném domě, mnoha prudkých hádek jsem byl svědkem, nicméně mě nenapadlo, že by věci mohly dojít takto daleko. Už proto mě to nenapadlo, že Robert Neff Novák dovede působit velmi důvěryhodně. Kdyby si sestra včas postěžovala, snad bych mohl přispět k tomu, aby se situace nevyhrotila. Z hlediska práva se musím zatím dívat na Roberta Neffa Nováka jako na nevinného, nicméně jedno pokládám za jisté: ať se stalo, co se stalo, přispěl k tomu zoufalý stav jejího manželství, do něhož můj švagr vztah zavedl.
David Neff, bratr Ireny Neffové

zdroj: http://irena.neff.cz


Video