Papež Benedikt XVI. v Česku.

Papež Benedikt XVI. v Česku. - Mše papeže Benedikta XVI. na Probošťské louce u Staré Boleslavi. (28. září 2009) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Návštěva papeže v Boleslavi proběhla hladce, doprava nezkolabovala

  • 5
Návštěva papeže Benedikta XVI. dopravu ve Staré Boleslavi a okolí neochromila. Přestože na mši dorazilo téměř padesát tisíc věřících, doprava fungovala plynule před bohoslužbou i po jejím skončení. Dopravní omezení ale budou trvat až do večera.

"Vše probíhá v pořádku, věřící se pomalu rozcházejí," řekla iDNES.cz policejní mluvčí Markéta Johnová. Stejně poklidná atmosféra panovala podle policie i ráno, kdy desítky tisíc lidí na mši teprve přijížděly.

Věřící přijížděli do Staré Boleslavi speciálními vlaky, autobusy, někteří jako správní poutníci přišli pěšky.

"Na odstavném parkovišti v Jaselských kasárnách parkovalo asi 180 autobusů, na druhém parkovišti 160," popsala situaci mluvčí. První z odstavných ploch byla už v osm ráno zcela zaplněná.

Centrum Staré Boleslavi je od nedělního poledne do pondělních 20:00 pro motorová vozidla zcela uzavřeno. Stejné opatření platí na sjezdu ze silnice R10. Do terénu jsou nasazeny stovky policistů.

"I po papežově odjezdu je v Boleslavi připraven kulturní program. Všechna omezení proto platí až do odvolání," řekla policejní mluvčí.

Záchranná služba musela během mše zasahovat ve 12 případech, z toho nejvážnější bylo jedno podezření na infarkt. Péči lékařů si vyžádaly také dva epileptické a jeden astmatický záchvat. "Mimo to si také lidé chodili pro tišící prostředky," sdělila  mluvčí záchranné služby Tereza Janečková. Celkově ale podle ní nebyly třeba mimořádné zásahy.

Menší komplikace provázely jen ranní cestu mimořádného vlaku. Z Kolína do Staré Boleslavi odjížděl kolem šesté hodiny asi 35 minut opožděný kvůli poruše na zabezpečovacím zařízení.


Video