Muž kladl při zatýkání odpor, v minulosti dokonce po policistech střílel. Ilustrační foto.

Muž kladl při zatýkání odpor, v minulosti dokonce po policistech střílel. Ilustrační foto. | foto: Michal Šula

Násilník pět let unikal policii. Změnil si i identitu

  • 3
Změna jména i vizáže, padělání dokladů. To vše udělal osmatřicetiletý Milan Lovecký z Ostravy, aby se vyhnul třem rokům vězení. Muž, který byl v minulosti již jednadvacetkrát odsouzen, naposledy dostal trest v roce 2003 za pohlavní zneužívání nevlastní dcery. Do dneška se vězení vyhýbal.

Nebezpečného recidivistu zatkli policisté ze zásahové jednotky v Brušperku na Frýdecko-Místecku.

Podle mluvčího frýdecko-místecké policie Ivana Žurovce si muž ve snaze vyhnout se trestu změnil identitu. "Přebarvil si vlasy, místo brýlí začal používat kontaktní čočky a přibral. Navíc si padělal doklady a žil pod jiným jménem," popsal mluvčí.

Lovecký je podezřelý, že se za léta skrývání před spravedlností dopustil několika dalších trestných činů - padělání a pozměňování listin, neplacení výživného a maření výkonu úředního rozhodnutí.

"V poslední době se živil jako řidič u společnosti zabývající se autodopravou. A to i přesto, že mu soud vyslovil zákaz řízení a úřady mu odebraly řidičský průkaz," řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

"Živil se tím, že nakupoval stará auta, opravoval je a pak prodával," doplnila policistka. Dodala, že si navíc dával velký pozor.

Z domu vycházel minimálně a vyřizováním všech úředních věcí pověřoval družku. Sousedé jejich soužití za příliš klidné neoznačovali. "Byl hodně agresivní. Z domu bylo často slyšet křik. Asi ji bil a týral," řekli obyvatelé z jeho okolí novinářům.

Muž se schovával přes čyři roky
Na stopu Loveckého, který se v poslední době vydával za Martina Garu, je asi před měsícem přivedl policejní informátor.

Na útěku byl od roku 2003. Hlídka policie jej tehdy přišla předvést kvůli podezření, že zneužívá nevlastní dceru.

Udala ho jeho manželka. Právě tenkrát Lovecký vytáhl revolver a hlídce uprchl. Od té doby byl na útěku. Soud ho nakonec odsoudil v nepřítomnosti a udělil mu za pohlavní zneužívání dívky tříletý trest.

V roce 2004 pak ostravský okresní soud vydal příkaz k dodání do výkonu trestu. Podle kriminalistů Lovecký postupně měnil své působiště. V Brušperku žil podle informací ČTK asi rok.

Policisty překvapil odpor při zatýkání
Policisté se obávali toho, že by muž mohl při zatýkání opět dělat problémy - jednou už na policisty zbraň vytáhl. Právě proto byla povolána i zásahová jednotka. Ta muže zatkla v okamžiku, kdy vyšel z domu, ve kterém bydlel s družkou.

"Docela jsme promrzli. Od čtyř hodin jsem ležela zahrabaná v listí," svěřila se ČTK policistka, která na místě zasahovala. "Navíc byl problém v tak malé vesnici schovat velké množství policistů." doplnila.

Samotný zákrok proběhl rychle. Hledaný vyšel po sedmé ráno z domu a nasedl do vozu. Stihl pouze nastartovat a rozsvítit světla. Devět policistů v kuklách ho poté vytáhlo z vozu a spoutalo.

"Překvapilo nás, že kladl odpor. Spíš ale jen nadával a hádal se s námi. Zbraň u sebe neměl," uvedla policistka.

Muž byl z policejní služebny v Brušperku přepraven do ostravské vazební věznice. Zde nějakou dobu zůstane, poté nastoupí do normálního vězení.

Odsedět by si měl tříletý trest za pohlavní zneužívání. Během života na útěku se ale dostal do konfliktu se zákonem znovu. Na svědomí má podle policie padělání řidičského průkazu, řízení auta i přes soudní zákaz a neplacení výživného.

, ,

Video