Nález podezřelé nádoby

Nález podezřelé nádoby - Policisté večer našli v telefonní budce v Luhačovicích nádobu s označením Yperit. Hasiči ji zajistili a poslali na expertizu. (28. prosince 2004) | foto: HZS Zlínského kraje

Nádoba od yperitu v lázních byla prázdná

  • 11
Policisté večer našli v telefonní budce v lázních Luhačovice nádobu s označením Yperit. Okamžitě přivolali hasiče se speciálním protichemickým vozidlem. "Hasiči na místě rychlým orientačním testem prokázali, že nedošlo k úniku nebezpečné látky," uvedl jejich mluvčí Ivo Mitáček.

"Nádoba byla prázdná, ale obal je originální a slouží opravdu na skladování yperitu," potvrdil iDNES Mitáček.

Obal podle něj pochází z armádních skladů. Yperit patří mezi nejpřísněji střežené chemikálie, proto bude možné původ obalu vysledovat, soudí mluvčí. Policie usilovně pátrá po tom, kdo nádobu do telefonní budky dal.

Kovová nádoba s označením Yperit a výstražnými znaky pro nebezpečné chemikálie se našla před 19. hodinou v telefonní budce u vlakového a autobusového nádraží v Luhačovicích.

Policisté spolu s hasiči místo vyklidili a uzavřeli páskou. "Protichemická jednotka hasičů vytvořila dvě družstva, zásahovou a jistící skupinu chráněnou speciálním protichemickým oblekem," popsal zásah Mitáček.

Hasiči nejprve změřili, zda se do vzduchu nedostaly nebezpečné chemikálie. "Po negativním zjištění se přesunuli k místu nálezu. Nádobu zajistili a umístili ji do speciálního přepravního kontejneru," uvedl Mitáček.

"Po opuštění chráněné zóny podstoupili dekontaminaci k očištění oděvů," dodal mluvčí. Podezřelou nádobu odvezli do laboratoře v Rožnově pod Radhoštěm. Obsah projde expertizami, které přesně určí, o jakou chemikálii se jedná.

Případem se zabývá také policie, sdělila ČTK mluvčí policie Lucie Javoříková.

Yperit, neboli hořčičný plyn, je chemická zbraň, která se užívá od první světové války. Kapalina nažloutlé až tmavohnědé barvy zapáchá po česneku a hořčici. Proniká oděvem i kůží a na organismus působí v kapalném i plynném stavu.

Obvykle není smrtelný, ale na pokožce vytváří puchýře, způsobuje dýchací potíže a zasahuje i oči. Narušuje činnost centrální nervové soustavy a tvorbu krvinek. Při vdechování účinkuje do několika hodin, při požití po 30 až 60 minutách.


Video