Myslivci, který si spletl kance s chlapcem, hrozí žaloba

Další případ myslivce, který zaměnil kance a člověka, se blíží k soudnímu přelíčení. Šumperští vyšetřovatelé navrhli obžalovat pětatřicetiletého muže z Pelhřimova, který začátkem ledna omylem střílel na dvanáctiletého sáňkujícího chlapce ve Stříbrnicích na Šumpersku. Pálil na něj z kulovnice, ale nezranil ho. Trefil jen sáňky. "Myslivec je stíhán za ublížení na zdraví," řekl šéf šumperského úřadu vyšetřování Jan Oplatek.

Myslivci hrozí zákaz činnosti a až roční vězení.

"Případ myslivce jsme již uzavřeli. Myslím si však, že ty okolnosti by mohly vést k podmínečnému zastavení celého případu. Zjistili jsme sice nebezpečnost jednání myslivce, ale následky nebyly naštěstí tak velké. To však musí posoudit státní zástupce," uvedl Oplatek.

"Naštěstí neměl nimrod pevnou ruku a trefil pouze sáňky dvanáctiletého dítěte. Roztržený plášť koule a odražený štěrk z cesty však chlapci způsobil zranění stehna, ze kterého se bude léčit dva týdny," uvedl mluvčí šumperských policistů začátkem ledna.

Šéf šumperské pobočky Českomoravské myslivecké jednoty Vladimír Diviš řekl, že o případu ještě neslyšel. Uvedl však, že myslivec nesmí střílet na zvěř, kterou přesně nerozpozná, ani do míst, kam nevidí. "Pokud se prokáže, že myslivec tyto zásady porušil, bude z jednoty vyloučen," podotkl Diviš.

Myslivec na Olomoucku už omylem i zabil
Střelba myslivců do lidí není na Olomoucku nijak výjimečná. Minulý týden Okresní soud v Prostějově uložil podmíněný desetiměsíční trest vězení s dvouletým odkladem myslivce, který loni zastřelil ve tmě omylem muže pracujícího na poli. Loni v říjnu si na Prostějovsku jiný člen myslivecké jednoty prostřelil koleno, když běžel za sojkou s odjištěnou zbraní a zakopl o kořen. Rok předtím v Oskavě na Šumpersku střelil myslivec kolegu do ramene, když si ho spletl s jelenem.


Video