Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Tomáš Lach, HZS MSK

Muže na Přerovsku zranil výbuch. Zřejmě manipuloval se střelným prachem

  • 9
V rodinném domě v Turovicích na Přerovsku v sobotu večer došlo k výbuchu. Vážně se při něm zranil padesátiletý muž. Příčina exploze se vyšetřuje, podle předběžných závěrů je ale možné, že muž manipuloval se střelným prachem. Případem se zabývá policie.

Padesátiletý muž utrpěl při výbuchu vážná zranění. Záchranná služba ho převezla do přerovské nemocnice, odkud byl později transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě na popáleninové centrum.

Hasiči k místu výbuchu vyjeli poté, co v sobotu večer dostali zprávu o neznámé explozi. Na místo vyrazily jednotky z Přerova, Bystřice pod Hostýnem, a také dobrovolní hasiči z Dřevohostic a Turovic.

„Hasiči provedeným průzkumem navíc zjistili souběžné již uhašené drobné zahoření papírových krabic,“ uvedl mluvčí hasičů v Olomouckém kraji Zdeněk Hošák.

Nejprve se domnívali, že vybuchl topný systém. Když ale zjistili bližší okolnosti, uznali, že skutečnou příčinou mohlo být neopatrné zacházení s nebezpečnou látku, konkrétně střelným prachem. Případ proto začala vyšetřovat policie.

Podle policejního mluvčího Františka Kořínka řezal muž ve sklepní dílně domu bruskou kov. „Takto vzniklá jiskra odletěla na přibližně jeden kilogram střelného prachu uskladněného v plastové láhvi,“ popsal Kořínek.

Výbuch způsobil kromě zranění i škodu, vyčíslenou předběžně na 52 tisíc korun. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti, za které v případě prokázání viny může soud udělit až dva roky vězení.


Video