Ilustrační foto

Ilustrační foto

Muž taxikařil bez řidičáku a zabil chodce

  • 23
Auto taxislužby vezlo zákazníky z Vizovic směrem na Chrastěšov. Řidič se nesoustředil na jízdu a srazil důchodce, který vedl po krajnici kolo. Na místě byl mrtvý. Vyšetřování ukázalo, že taxikář nikdy nevlastnil řidičský průkaz. A tudíž ani neměl licenci k provozování živnosti.

"Tento muž svojí obrovskou nezodpovědností a neopatrností zabil člověka. Porušil všechno, co zákon přikazuje," uvedl velitel zlínské kriminálky Milan Polomíček.

Viníkem tragické nehody je dvaatřicetiletý muž ze Zlína. Ten si půjčil tmavě zelenou Škodu Octavia s označením TAXI na střeše a na dveřích od svého známého. A několik dní s ní vozil nic netušící zákazníky. Až do sobotního odpoledne.

Falešný taxikář nabral kolem půl druhé dva lidi v centru Vizovic. A jel s nimi směrem na Chrastěšov.

"Nevěnoval řízení moc pozornosti, protože se bavil se zákazníky. Snad taky právě uklízel popelník vysypaný v autě. Při tom přehlédl chodce s kolem a srazil ho," popsal okolnosti nehody velitel zlínské pořádkové a železniční policie Bronislav Šabršula.

Podle jeho slov muž ve voze taxi pokračoval dál v jízdě. Zastavil až po několika stech metrech a pak se vrátil na místo nehody. Jednaosmdesátiletý důchodce z Vizovic byl mrtvý.

"Řidiči bylo sděleno obvinění z trestného činu ublížení na zdraví a řízení motorového vozidla bez příslušného řidičského oprávnění, za což mu hrozí až pět let odnětí svobody," uvedla zlínská policejní mluvčí Lucie Javoříková.

Problémy se zákonem bude ale mít zřejmě i třiatřicetiletý majitel vozu taxislužby z Vizovicka. Ten se podle policie dopustil přestupku, když auto vědomě půjčil člověku bez řidičského průkazu.

"Ve správním řízení by mu mohla být uložena pokuta, ale až na základě soudního rozhodnutí. S podobným případem jsme se zatím nesetkali," uvedla vedoucí živnostenského odboru zlínského magistrátu Naděžda Hasíková.

Prohřešku neoprávněného podnikání se podle ní dopustil i viník nehody, neboť provozoval živnost bez licence a potřebných dokladů.

Podle taxikářů, které MF DNES včera oslovila, je podobná praxe ale docela běžná. "Bylo jen otázkou času, kdy se něco stane. Jedna zlínská taxislužba třeba běžně najímá na noční ježdění brigádníky. Mladé kluky, kteří nemají licenci ani pojištění," uvedl zlínský taxikář Petr Masný.

Pro policii a inspektory živnostenského úřadu byla sobotní tragédie impulsem k častějším kontrolám taxikářů.

,

Video