Mladík svůj výmysl vysvětlil tím, že má dluhy a nezvládal je splácet. Ilustrační foto

Mladík svůj výmysl vysvětlil tím, že má dluhy a nezvládal je splácet. Ilustrační foto | foto: Běla Fialová

Mladík se vydával za oběť zločinu, policie kvůli němu prověřila dva tisíce aut

  • 9
Více než týden se desítka ostravských kriminalistů zabývala případem loupeže, která se nakonec ukázala jako smyšlená. Mladík jim tvrdil, že ho přepadla a okradla parta násilníků s autem. Všechno si ale vymyslel kvůli dluhům. Policie kvůli němu prověřila dva tisíce vozidel.

Mladík ke všemu předstíral psychické zhroucení. Nyní se ale v opavské psychiatrické léčebně policistům přiznal k blamáži.

Případ se začal odvíjet 16. října dopoledne, kdy kontaktoval policii dvaadvacetiletý muž rozvážející do obchodů chleba a knedlíky. Tvrdil, že ho v Ostravě-Polance přepadla skupina pěti násilníků a ukradla mu deset tisíc korun.

Podle komisařky Gabriely Holčákové byla jeho výpověď hodně podrobná a věrohodná. Podařilo se dokonce sestavit portrét muže, který přepadení šéfoval a mladíkovi prý vyhrožoval podřezáním. Kriminalisté měli také detailní popis jejich auta.

"Během vyšetřování, které zaměstnalo na jedenáct dní desítku kriminalistů specializujících se na násilnou trestnou činnost, kolegové prověřili dva tisíce osobních vozů," sdělila iDNES.cz Holčáková.

Prověřovaly se také záznamy kamerových systémů v okolí, policie objela všechny prodejny, kde měl mladý muž rozvážet zboží a našla se i svědkyně, která viděla auto přepadeného u zastávky autobusu, kde se měl incident stát.

Holčáková zmínila, že mladík přesvědčivě předstíral šok z celé události. "Vše nasvědčovalo tomu, že byl opravdu spáchán závažný zločin. Kriminalisté se ale stále více zabývali i další verzí, kterou byla právě fiktivní loupež."

Muž se nakonec v pondělí přiznal během dvacetiminutového výslechu v psychiatrické léčebně. "Řekl, že má dluhy a nezvládal je splácet," dodala komisařka.


Video