Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Mladíci zapálili chatku s bezdomovcem, udusil se. Dostali 11 a 3,5 roku

  • 12
Pětadvacetiletý Jiří Horák půjde za vraždu bezdomovce s konečnou platností na 11 let do vězení. Jeho šestnáctiletý spolupachatel pak za mřížemi stráví tři a půl roku.

Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který tak potvrdil prvoinstanční verdikt Městského soudu v Praze.

Mladíci loni v srpnu zapálili chatku v Bohdaleckém lese v Praze 10. Bezdomovec byl uvnitř a udusil se. Bez potrestání vyvázl další mladík, který byl podle soudů hlavní postavou útoku. V době činu mu totiž bylo 14 let a nemohl být trestně stíhán. Nyní je ve výchovném ústavu.

Tehdy čtrnáctiletý chlapec přišel loni s nápadem, že partička půjde zmlátit bezdomovce, kteří přebývali v chatce v Bohdaleckém lese. Skupina se vybavila teleskopickým obuškem a železnou tyčí. Bezdomovcům vyhrožovala a ničila zařízení chatky. Nejmladší z nich pak příbytek zapálil, druzí dva ho podporovali.

V budově byli v době příchodu mladíků tři lidé, jeden z nich hned na počátku incidentu utekl. V příbytku zůstali šestačtyřicetiletý a třiapadesátiletý muž. Jednoho z nich mladíci z chatky vytáhli, následně ho tehdy čtrnáctiletý chlapec ztloukl dřevěnou tyčí.

Už se smaží, radoval se mladý násilník

Starší bezdomovec se ze strachu schoval do sklepa, z něhož se bez pomoci nemohl dostat. Mladíci podle soudu dobře věděli, že muž v chatce je. Nejmladší z nich dokonce na dotaz druhého bezdomovce po jeho spolubydlícím odpověděl: "Ten se už smaží."

Jedenáctiletý trest udělil prvoinstanční senát pětadvacetiletému Jiřímu Harákovi. Tříapůlleté vězení pak vyměřil šestnáctiletému mladíkovi, který mohl podle zvolené kvalifikace dostat maximálně pětiletý trest. Senát pražského vrchního soudu tresty označil za adekvátní a zamítl odvolání obou mladých mužů, kteří požadovali tresty mírnější.

Soudce Vladimír Král však nevyhověl ani státní zástupkyni, která naopak žádala pro mladíky vyšší sazbu. Tvrdila, že chtěli zavraždit i druhého bezdomovce, který stačil z chatky uniknout. "Senát zároveň nesouhlasí s tím, že se obžalovaní předem připravovali, že někoho zabijí," prohlásil Král. Původně podle něj měla skupina v úmyslu bezdomovce pouze zbít. Rozmyslela si to prý proto, že muži nechtěli vyjít z chatky ven.

V případu byl odsouzen také dvacetiletý Nelson Badji, za nepřekažení trestného činu dostal roční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let. Na místo činu přišel spolu se svými kamarády, pak zpovzdálí sledoval, jak zapalují chatku a mlátí bezdomovce.

,

Video