Mladíci hajlovali ve vinárně

  • 5
Pardubická policie řeší případ propagace nacismu tak jednoznačný, že se s podobným za poslední léta ještě nesetkala. Čtyři opilí mladíci v noci na středu začali vykřikovat ve vinárně P+P ve Smilově ulici v Pardubicích nacistická hesla. Hajlováním vytrvale obtěžovali přítomné hosty.

Když se jeden z návštěvníků proti fašistickým projevům ohradil, vyprovokoval tím mladíky ke rvačce, kterou muselo urovnat až deset policistů a městských strážníků.

"Skupina čtyř opilých mužů se krátce po půlnoci zvedla od stolu a se zdviženými pravicemi začali vykřikovat "Sieg heil!", "Růžový fašismus!" a další hesla. Po potyčce skončili tři mladíci na záchytné stanici," sdělila mluvčí pardubické policie Hana Fojtíková.

Další den pak všechny čtyři muže ve věku od osmnácti do šestadvaceti let vyšetřovatel obvinil z trestného činu  podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů.

"S dokazováním propagace fašismu by v tomto případě neměly být potíže. Chování mladíků bylo jednoznačné," řekl Fojtíková.

Za poslední dva roky se s tak otevřeným propagováním fašismu pardubičtí policisté nesetkali. "Snad jedině při některých sportovních akcích se menší výtržnost objevila, ale skupinku hajlujících mužů jsme tu už velmi dlouho neměli," dodala Fojtíková.


Video