Mladíci bez práce vařili doma pervitin

  • 7
Akce Kala odhalila výrobce pervitinu. Policie zatkla v Ostravě při činu dva nezaměstnané. Jeden přenášel varnu po ulici, druhý drogu vařil v bytě. U výroby pervitinu s ním bylo pět mladých lidí. Jeden z nich byl v databázi pohřešovaných. Utekl totiž z opavské léčebny.

Na akci Kala pracovali policisté z ostravského Toxi týmu od května. Dva výrobce pervitinu zatkli v těchto dnech v Ostravě-Dubině.

"Policisté zadrželi 23letého mladíka z Ostravy-Dubiny a 29letého muže z Ostravy-Radvanic. Oba jsou nezaměstnaní a v minulosti byli už několikrát trestáni pro drogové delikty," sdělila iDNES mluvčí ostravské policie Ilona Branžovská.

Mladšího z dvojice policie chytila ve chvíli, kdy přenášel varnu z domu, kde bydlí. Druhý v jeho bytě právě vařil drogy.

"Dokončoval výrobu pervitinu za přítomnosti dalších pěti lidí. Při domovní prohlídce policisté zajistili kompletní varnu pervitinu a také už připravenou drogu," uvedla mluvčí.

Když policisté pětici lidí prověřovali, s překvapením zjistili, že na jednoho z nich je vyhlášeno celostátní pátrání. Šestnáctiletý mladík totiž před časem utekl z opavské psychiatrické léčebny, kam ho poslalo vedení Dětského výchovného ústavu Žulová právě kvůli problémům s drogami.

Drogu občas rozdali
Policisté zjistili, že drogu ve svém bytě vařil mladší z dvojice už od května. Druhý se k němu přidal až v září. Pervitin vyráběli z Modafenu.

"Vyrobenou drogu pak dále nabízeli dalším lidem. Mladší z dvojice například ve třech případech předal zdarma pervitin 23letému muži. Druhý z nich ho zase v osmi případech dal bezplatně 15leté dívce," podotkla Branžovská.

Policejní rada oba zadržené obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a z šíření toxikomanie. Devětadvacetiletému muži za to hrozí až desetileté vězení, mladšímu trest poloviční.

"Na základě předložených důkazů soudce rozhodl o jejich vzetí do vazby," dodala mluvčí.


Video