Zástupkyni spořitelny využila toho, že muž neumí číst a psát a místo listin o úvěru mu dala podepsat kupní smlouvu. Ilustrační foto.

Zástupkyni spořitelny využila toho, že muž neumí číst a psát a místo listin o úvěru mu dala podepsat kupní smlouvu. Ilustrační foto. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Místo úvěru podepsal analfabet prodej svého bytu

  • 48
Policie obvinila z podvodu jednapadesátiletou obchodní zástupkyni Českomoravské stavební spořitelny z Krnova na Bruntálsku. Podle ní využila toho, že jeden klient neumí číst a psát, a místo úvěrové smlouvy mu dala podepsat dokument, kterým ji prodal svůj byt.

Obviněná se k případu nechtěla vyjádřit. "Nebudu to komentovat. Na shledanou. Opusťte moji kancelář," řekla jen. Vyjádření vedení Českomoravské stavební spořitelny se zatím nepodařilo získat. O trestním stíhání své obchodní zástupkyně se dozvědělo až od novinářů.

Podvedený osmapadesátiletý muž přišel do Krnova ze Slovenska. Pásl tam krávy a nedokončil ani základní školu.

Nyní většinu času tráví v Havířově na Karvinsku, kde žije s družkou. Do bytu, o který přišel, si podle sousedů jezdí jen pro důchod. "Byl tady před několika dny a přijede snad zase v neděli," popsala jeho sousedka.

Zástupkyni spořitelny požádal o úvěr. "Využila toho, že žadatel neumí číst a psát, a místo listin týkajících se úvěru mu nechala podepsat kupní smlouvu k nemovitosti. Na základě této smlouvy se pak společně se svým manželem stala majitelkou bytové jednotky na Vaškově ulici a k němu příslušné parcely," popsala podvod mluvčí bruntálské policie.

Dodala, že na všech dokumentech byla napsáno, že prodávajícímu byl text nahlas přečten. Byt muž nevědomky prodal za 30 tisíc korun.

O tom, že byt byl převeden do společného vlastnictví zástupkyně stavební spořitelny a jejího manžela, se podle policie dozvěděl až letos v dubnu. "Obviněná po něm totiž začala požadovat zaplacení nájemného," dodala mluvčí.

,

Video