Krajský úřad zastavil provoz na trati kvůli úsporám. Ilustrační foto

Krajský úřad zastavil provoz na trati kvůli úsporám. Ilustrační foto | foto: iDNES.cz

Měsíc po odchodu železničářů převzali trať zloději kovů

  • 31
Sotva přestaly po železniční trati z Děčína do Oldřichova jezdit vlaky, zaujaly těžké koleje zloděje kovů. U obce Telnice na Ústecku koleje neznámý poberta na pěti místech rozřezal autogenem, odvézt je ale nestačil. Případ děsí místní starosty, kteří na trati chtějí obnovit provoz.

Vlaky mezi Děčínem a Oldřichovem nejezdí od loňského 9. prosince. Ústecký kraj tehdy kvůli úsporám nahradil železniční dopravu autobusy.

Starostům měst a obcí podél trati se ale rozhodnutí kraje nelíbí a na provoz železnice se skládají z obecních rozpočtů. Klíčové je stanovisko děčínské radnice. Ta má přispět sto tisíci korunami, městská rada už doporučila zastupitelům částku uvolnit.

V plánu jsou zatím příležitostné jízdy 22. března a 17. a 31. dubna, o dalších radnice jednají. Až na provoz vlaků seženou peníze, může už být pozdě. "Nikdo sice o zrušení trasy nerozhodl, ale může se stát, že ji stejně někdo rozkrade, když zde vlaky nejezdí," uvedl starosta Telnice Jaroslav Doubrava.

Případ z Děčínska není ojedinělý. "Stává se to na tratích, kde byla přerušena pravidelná doprava. Bohužel jsme se se zloději kolejnic už setkali, naštěstí jich však není mnoho," řekl iDNES.cz ředitel Správy železniční a dopravní cesty Jan Komárek.

Právě jeho úřad za síť železnic v České republice zodpovídá. Čím méně jsou však tratě využívané, tím sporadičtěji je někdo zkontroluje.

,

Video