Od prvního tipu, do Lubinova zatčení uběhlo 24 hodin.

Od prvního tipu, do Lubinova zatčení uběhlo 24 hodin. | foto: MAFA / TV Nova

Lubina se na tři hodiny detektivům ztratil

  • 34
Od prvního tipu, že se David Lubina pohybuje v Klánovicích, do jeho zatčení uběhlo minulý týden dlouhých 24 hodin. MF DNES přináší rekonstrukci jeho zatčení.

Pondělí 3. října odpoledne:
Televizi Nova se ozývá neznámý volající s tím, že za finanční prémii 100 tisíc prozradí, kde se skrývá Lubina, a žádá schůzku.

Ta se koná v Krčském lese, informátor se tam ujišťuje, že platí nabídka na odměnu. Slibuje, že více poví později. Na další schůzce večer se Nova dozví, že hledaný vrah bude v úterý v poledne na nádraží Praha-Klánovice.

Úterý 4. října, 12 hodin:
Na klánovickém nádraží a v okolí chodí v té chvíli více policistů v civilu než cestujících, celkem asi šedesát. Lubina je na nástupišti. Policie se však bojí zasáhnout, protože Lubina by mohl začít střílet.

Lubina se najednou zvedá a odkráčí mezi stromy. Tam ho policisté nemohou sledovat, aby u něj nevzbudili podezření a on nezpanikařil.

„Utekl nám,“ přiznal včera policejní vyšetřovatel Pavel Rosák. Jedním dechem však dodal, že policie i poté přibližně věděla, kde se Lubina pohybuje.

„Byl na nádraží, ale vzhledem k tomu, jak to tam vypadalo, zákrok tam byl nemožný.
Ale Lubinův pohyb byl sledovaný, nejenom policií, ale i lidmi, kteří nás na něj navedli.“

Úterý 4. října, 15 hodin:
Lubina je stále na svobodě a informátoři se znovu ozývají Nově.

„Ptali se, jestli už policie Lubinu sebrala. Řekl jsem jim, že bohužel ne. Chtěli se znovu sejít, ale to jsem už odmítl a řekl jsem jim, ať rovnou zavolají policii, že už celou věc stejně má pod kontrolou,“ říká člověk ze zpravodajství televize Nova, který nechce být jmenován kvůli své bezpečnosti.

Oba informátoři a zároveň Lubinovi komplicové, kteří pak skutečně dostali slíbenou odměnu, tedy zřejmě volají podruhé a udávají, že Lubina míří autobusem na Černý Most.

Úterý 4. října, 18 hodin:
Kriminalisté na Černém Mostě nastražili past. „Lubina vystoupil z autobusu a ušel pár kroků směrem do haly metra.

Tam k němu přistoupil jeden náš kriminalista v civilu a oslovil ho. Nenápadně si ho odvedl stranou ke stěně a tam ho přemohl. Okamžitě mu přispěchali na pomoc další dva detektivové,“ popisoval poslední vteřiny Lubinova pobytu na svobodě kriminalista Josef Lottes.

Pondělí 10. října:
Pražský policejní ředitel František Snopek včera mimořádně povýšil tři kriminalisty, kteří se podíleli na dopadení Lubiny.

Byli to vedoucí oddělení vražd pražské policie Josef Lottes a jeho dva podřízení Rostislav Novák a Petr Špitálník.

Policie se v příštích dnech chystá na rekonstrukci střelby na Velíška přímo na místě činu na Karlově náměstí.

„Záleží na tom, jestli svolí zatčený Lubina. Zatím s policií spolupracuje,“ uvedl vyšetřovatel Rosák. Naopak už policisté téměř vzdávají hledání Lubinovy pistole.


Video