Viktor Kalivoda u soudu

Viktor Kalivoda u soudu - Policejní eskorta přivádí k Okresnímu soudu pro Prahu-východ Viktora Kalivodu. Je obviněn z trojnásobné vraždy. (21. října 2005) | foto: Radek Cihla, MF DNES

Lesní vrah se ve vazbě zajímá o paragrafy

  • 50
Z literatury by si teď Viktor Kalivoda obviněný z vraždy nejraději přečetl trestní zákon a trestní řád. V úterý dopoledne Kalivodu ve vazební věznici v Praze-Ruzyni poprvé navštívil jeho advokát Daniel Šimánek. Přinesl mu hygienické potřeby a další osobní věci.

"Zajímá ho v trestním zákoně, co znamenají písmena za paragrafem 219 vraždy, ze kterého je obviněn," objasnil advokát Šimánek.

Bývalý policista a vítěz televizního "Milionáře" Viktor Kalivoda byl zatčen ve čtvrtek a obviněn, že zastřelil tři lidi, které náhodně potkal v lesích na Brněnsku a Kladensku. Použil v obou případech pistoli Glock 34 ráže devět milimetrů. To je oblíbená zbraň zásahových jednotek.

"Dále jsme promýšleli detaily jeho obhajoby a poučil jsem klienta o jeho právech ve vazbě," řekl Šimánek. Kalivoda je podle něj umístěn stále v přijímací části vazební věznice a seznamuje se s tamějším režimem. O návštěvu svých rodičů stojí.

Policejní prezident Vladislav Husák se v úterý na veletrhu Invex v Brně pochlubil další novou kriminalistickou metodou, která pomohla při odhalení Kalivody, ale také střelce z Karlova náměstí Davida Lubiny. Je jí zavedení elektronických databází majitelů zbrojních pasů, evidence zbraní a nová evidence kradených a ztracených zbraní. Ta je v provozu od listopadu 2004.

Konkrétně v případě Kalivody policie hledala majitele legálních zbraní poblíž měst, kde se střílelo. "Seznam držitelů zbraní nám rychleji vyjede z počítače. Nemusíme nikde žádat o papíry na specializovaném oddělení. I díky tomu jsme Kalivodu zatkli rychleji," vysvětlil vyšetřovatel Kalivodových vražd Michal Mazánek.


Video