KRIMI TÝDNE: Hra se smrtí na železnici nemá konce

  • 3
Den co den hazardují lidé se svým životem na železnici. Přebíhání kolejí v místech, kde je to zakázané, je běžné úplně všude. V Říčanech se to ale snaží změnit policisté pravidelnými kontrolami. Z jejich přítomnosti si cestující bohužel příliš hlavu nedělají.

Ovšem plnou hlavu starostí měli minulý týden dělníci, kteří vykopali padesátikilovou funkční leteckou pumu. Takové starosti neměl pán, kterému záhadným způsobem zmizela padělaná parkovací karta.

Policisté v Říčanech už mají s přebíhači přes koleje na místním nádraží bohaté zkušenosti. „Někdy přechází přes koleje jeden člověk, ale už se mi také stalo, že jich postupně šlo jedenáct i dvacet,“ popsal situaci s přecházením říčanský policista David Směja s tím, že nejčastěji se to děje ráno, když jdou lidé na vlak do práce a pak večer, když se ze zaměstnání vracejí.

I když jsou na nádraží kontroly časté, lidé si z přítomných policistů velkou hlavu nedělají. Přitom jim za vstup do kolejiště hrozí na místě pokuta až 10 tisíc korun. „Většinou to ale zkoušíme domluvou, případně jen pokutou v řádech několika málo stovek korun,“ říká policista s tím, že některé přebíhače tam už bylo nutné řešit opakovaně.

Hned několik pozůstatků z druhé světové války se podařilo najít v minulém týdnu. V Milovicích na Nymbursku vykopali dělníci leteckou pumu. Jen co pyrotechnik funkční „bombu“ deaktivoval, musel se s kolegy přesunout do nedalekého Lipníka, kde ve vypuštěném rybníce našli lidé granát. 

Stejnou pumu pak museli zneškodňovat pyrotechnici na jihu Moravy – v Kuřimi. Nebezpečný poklad našel hledač v lese. Stejně jako v Milovicích bylo nutné evakuovat lidí z celého okolí.

, iDNES.tv

Video