Krejčíř se svým společníkem přivezl v roce 1993 z Německa tři luxusní mercedesy za několik milionů korun. Ilustrační foto

Krejčíř se svým společníkem přivezl v roce 1993 z Německa tři luxusní mercedesy za několik milionů korun. Ilustrační foto | foto: Jaroslav Kmenta, MF DNES

Krejčíř byl poprvé odsouzen, dostal podmínku

  • 12
Ostravský krajský soud uložil první pravomocný trest uprchlému miliardáři Radovanu Krejčířovi. Vyměřil mu dvouletý podmíněný trest za to, že při dovozu luxusních mercedesů z Německa ošidil stát na daních a clu o téměř dva miliony korun. Podmínky dostali i další dva lidé.

SPECIÁL: Kauza Krejčíř

Jako první o tom informoval zpravodajský server Novinky.

Odvolací krajský soud nejdříve zrušil lednový verdikt karvinského okresního soudu. Rozsudek ale pouze upravil a Krejčíře a jeho komplice znovu uznal vinnými. Výšku trestu, dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky, potvrdil. Krejčíř byl souzen jako uprchlý.

"Jejich podvodný záměr byl patrný od počátku. Snažili se pomocí fiktivních faktur dosáhnout zkrácení cla a daně z přidané hodnoty," uvedl při čtení rozsudku soudce.

Krejčíř se svým společníkem přivezl v roce 1993 z Německa tři luxusní mercedesy za několik milionů korun. Přitom machinacemi snížil jejich cenu a díky tomu zaplatil o 760 tisíc korun menší clo a DPH. Navíc nezaplatil daň z příjmu 1,1 milionu korun, když nepřiznal příjmy z prodeje aut.

Krejčíř je v Česku podezřelý z rozsáhlé majetkové i násilné trestné činnosti. Nejvážnější obvinění se točí kolem celního dluhu za dovezené ropné produkty ve výši 2,8 miliardy korun. Policie Krejčíře viní z toho, že byl hlavou zločinného spolčení.

,

Video