soud, soudce, justice

soud, soudce, justice | foto: Profimedia.cz

Kárný soud vyčinil soudkyni za zabavování mobilů

  • 8
Vrchní soud v Praze rozhodl, že nelze zabavovat mobily před vstupem do soudní síně. Podle kárného senátu teplická soudkyně Veronika Filevová chybovala, když takový příkaz uložila justiční stráži. od udělení trestu ale soud upustil.

Justiční stráž měla od soudkyně Veroniky Filevové nařízeno odebrat přicházejícím nejen mobilní telefony, ale i veškerá zařízení, na něž lze nahrát zvukový záznam.

Nebylo to jediné provinění, kterého se měla Filevová dopustit loni 19. prosince. Vrchní soud se zabýval také výrokem Filevové během líčení. Při dohadování s veřejností pronesla větu "Ústava mě momentálně nezajímá".

Soud ji uznal vinnou i z tohoto jednání. Nenařídil ale žádný postih, protože podle něj byla už soudkyně dostatečně potrestána samotným kárným řízením.

Návrh na kárné řízení podal předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem na podnět lidí, kteří se v daný den zúčastnili veřejného soudního jednání, kterému předsedala právě Filevová.

Jedním ze stěžovatelů byl i obžalovaný, jehož případ soudkyně projednávala. Ten ve svém podnětu k zahájení kárného řízení napsal, že justiční stráž se přístroje snažila odebrat jen lidem, kteří přišli právě na jednání.

,

Video